Koľko vína či piva denne môže byť prospešné zdraviu?

V témach okolo alkoholu panuje veľa tabu. V prvom rade, odpoveďou na alkohol je nula, pokiaľ nemáte 18 rokov, sadáte za volant alebo máte problémy s návykovosťou a zdravotné problémy, ktoré môže alkohol zhoršiť. Ak ste však zdravý dospelý človek, koľko vína či piva však môžete považovať za akceptovateľné denne?

Foto: Shutterstock

Alkohol je metla ľudstva, a preto každý, kto siahne po fľaši, by si mal byť vedomý svojich schopností zastaviť sa, keď je to potrebné a nenechať uvoľnenosť z alkoholu pokračovať v pití. Naliať si však pohár vína k večeri či koniec horúceho dňa spláchnuť jedným pivom príde na chuť mnohým. Koľko si ho môžete dopriať?

Jeden pohár a dosť

Foto: unsplash

Odborníci sa vo väčšine prípadov zhodujú: alkohol nám neuškodí a dokonca môže aj prospieť nášmu zdraviu – kľúčom je však jeho nekompromisný limit. Tým je jeden pohár vína (1,5 – 2 deci) či jedno malé až veľké pivo denne. Muži, vzhľadom na svoju vyššiu telesnú hmotnosť a lepšie enzymatické schopnosti rozkladať alkohol, môžu siahnuť po vrchnej hranici – 2 deci vína a veľké pivo, kým u žien sa odporúča držať sa spodnej hranice. Čokoľvek viac už odborníci nepovažujú za niečo, čo by dokázalo mať pozitívne účinky na naše zdravie. Naopak, zaťažujeme pečeň, dehydrujeme telo, narušujeme spánkové rytmy, zabrať dostáva kardiovaskulárny systém a do tela dávame množstvo prázdnych kalórií, ktoré sa menia na tuky.

Zdravotné výhody pohára vína

Foto: Pexels

Jeden pohár vína sa hodí k mnohým jedlám a má svoje zdravotné benefity. Ak si môžete vybrať, siahnite po červenom víne. To bolo, na rozdiel od bieleho, pri spracovaní dlho v kontakte so šupkami a jadierkami z hrozna. A práve v nich sa nachádzajú antioxidanty a polyfenoly, ktoré nám pomáhajú bojovať s chronickým zápalom, oxidačným stresom a tiež pomáhajú dobrému cholesterolu (HDL). Inak povedané – uvoľňujú upchaté cievy. Polyfenoly sú tiež vhodné palivo pre dobré baktérie vo vašich črevách. Medzi nimi sa najčastejšie spomína resveratol, ktorý je chválený pre svoje omladzujúce účinky a prospech pre srdce. To však neznamená, že čím viac vína, tým lepší účinok. Ten sa skutočne končí jedným pohárom. Ak ho chcete umocniť, kúpte si jednoducho obyčajné tmavé hrozno a dodajte telu rýchle zdravé cukry ako energiu, vlákninu a všetky ostatné prospešné látky, ktoré obsahuje.

Zdravotné výhody jedného piva

Foto: Pixabay

Pivo sa často uvádza skôr ako jedlo než ako drink. Nie nadarmo sa mu hovorí tekutý chlieb. Jeho vysoký obsah vitamínov B prospeje vašej pleti aj imunite. Obsahuje aj množstvo minerálov a stopových prvkov. Flavonoidy obsiahnuté v jačmeni a chmeli sú odlišné od tých, ktoré nájdete vo víne. Aj pri jednom veľkom pive denne platí, že dokáže uvoľňovať upchávanie ciev, a teda podporuje dobrý cholesterol. Ale asi nikdy nenapíšeme dostatočne veľakrát, že ide len o to jedno pivo denne a nie viac. Štúdie potvrdzujú aj lepšie výsledky pri pití maximálne jedného piva denne pri Alzheimerovej chorobe, cukrovke a osteoporóze.

Či už teda radšej siahnete po víne, alebo po pive, odpoveďou je jeden drink. Vtedy vám môže prospieť aj zdravotne, aj na nálade. Ak tento limit nikdy neprekročíte, vyhnete sa veľkým nebezpečenstvám spojeným s pitím alkoholu, ako sú choroby pečene, rakovina, pankreatitída, nervové a psychické problémy, depresie, priberanie, infekčné choroby či choroby srdca.

A ako časopisu pre ľudí na cestách nám nedá nezopakovať – jediný počet drinkov, ak plánujete sadnúť za volant, je nekompromisná nula.

AMI MÉG ÉRDEKELHET