Európában több helyen fizetnek is, hogy odaköltözzünk

Általában kistelepülésekről, falvakról van szó, amiket meg szeretnének menteni az elnéptelenedéstől.

Presicce
Fotó: Shutterstock

Kifejezetten állandó lakosokat keresnek, gyakran olyan kikötéssel, hogy legalább 5 évig ott is kell maradni. Na de ki ne szeretne 5-10 évig Svájcban vagy épp Olaszországban élni? Lássuk, milyen feltételek, milyen ajánlatokkal találkoznak! És te fontolgatod már a költözést?

A Euronews segítségével összegyűjtöttünk hat olyan európai helyszínt, ahol pénzbeli ösztönzéssel próbálják csalogatni az embereket. Persze a jelentkezés menete nem mindig egyszerű, és minden esetben van pár feltétel, aminek meg kell felelniük a leendő lakosoknak.

Albinen, Svájc

Svájc délnyugati régiójában, az Alpok vonulatai között fekszik a mindössze 250 lakost számláló Albien. Az apró falu 50 ezer eurós támogatással igyekszik megnövelni a település lakosságának számát. A 45 év alatti felnőttek számára 25 ezer svájci frankot kínálnak, ezen felül minden gyerek után még 10 ezer svájci frank támogatást biztosítanak.

A támogatáshoz viszont muszáj úgynevezett C-típusú, állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezniük a jelentkezőknek. Erre Európai Uniós polgárok öt éven belül is szert tehetnek, az EU-n kívüli állampolgároknak viszont akár 10 évbe is telhet.

Ezen felül az általunk megvásárolni kívánt ingatlan árának meg kell haladnia a 200 ezer svájci frankot.

Érdemes jól átgondolni, ugyanis a másik feltétel szerint, ha 10 évig a településen kell élni, ha ez nem történik meg, akkor vissza kell fizetni a támogatás összegét.

Ponga, Spanyolország

Spanyolország északnyugati részén található Ponga nagyjából hatszáz főt számláló települése. A Bilbaóhoz közeli hegyvidéki falu majdnem 3000 eurót fizet azért, hogy odaköltözzünk. Ha gyerek is születne, akkor még egy 2600 eurós támogatásban is részesülhetünk.

Ennek a lehetőségnek is van egy feltétele: a jelentkezőknek legalább öt évig kell maradniuk.

Ez is érdekelhet: Mássz fára, és élj ezer évig!

Presicce-Acquarica, Olaszország

Puglia régiójában, a „csizma sarkában” található varázslatos olasz falu is szívesen fogadna lakókat. A település akár 30 ezer eurós összeget fizet azért, hogy odaköltözzünk.

Az olajfákkal és mezőkkel körülölelt Presicce-Acquarica támogatását egyedülállók és családosok is igénybe vehetik, a lényeg, hogy az összeget az adott lakóépület megvásárlására és felújítására kell fordítanunk. Itt is extra juttatásra tudunk szert tenni, ha gyermekünk van: gyerekenként 1000 eurós támogatást biztosít a település.

Szardíniában még akár a száz évet is megélhetjük:A hosszú élet titka: van, aki ismeri

Calabria, Olaszország

Fotó: Shutterstock

Tropea, Calabria, Olaszország

Calabria déli régiója is próbálja motiválni az embereket a költözésre: 28 ezer eurós támogatással segítenék ki azokat, akik egy olyan faluba költöznek, melynek lakossága nem haladja meg a kétezer főt.

A kezdeményezéssel az elnéptelenedés ellen vennék fel a harcot. A támogatás igénybevételének feltételei közé tartozik, hogy a jelentkezők életkora nem haladhatja meg a 40 évet, illetve a jelentkezés elfogadásától számított 90 napon belül a helyszínre kel költözni. Ezen felül még munkát is kell találni, de akár saját vállalkozást is indíthatunk.

Szardínia, Olaszország

Fotó: Shutterstock

Castelsardo, Szardínia, Olaszország

Szardínia szigete is tárt karokkal várja leendő lakosait, a kormány ráadásul egy 45 millió eurós alapot is félretett erre a célra. A 15 ezer eurós támogatás igénybevételéhez egy olyan településre kell költöznünk, melynek lakossága nem éri el a 3000 főt.

A pénzt lakásvásárlásra, illetve felújításra kell fordítanunk, ám van egy bökkenő: a támogatás összege nem haladhatja meg a lakásvásárlás vagy a felújítás teljes költségének a felét, így megeshet, hogy nem kapjuk meg a hatmilliós összeg egészét.

Továbbá a leendő lakosoknak muszáj életvitelszerűen az adott helyen élniük, és a költözést követően 18 hónapon belül meg kell igényelniük az állandó tartózkodási engedélyt is.

Olvasd el ezt is! Veszélyes és furcsa élvezet: a casu marzu sajt

Ír szigetek

Fotó: Shutterstock

Beara-félsziget

Írország apró szigetei is bajban vannak, emiatt a hatóságok itt is pénzzel ösztönöznék az embereket a beköltözésre. Az „Our Living Islands” projekt keretében 30 ír sziget népességét szeretnék növelni, ami miatt több mint 80 ezer eurós összeget is hajlandóak kifizetni. A jelentkezőktől azt kérik cserébe, hogy egy olyan telket vásároljanak meg valamelyik szigeten, ahol az épület 1993 előtt épült és már legalább két éve nem lakik benne senki.

AMI MÉG ÉRDEKELHET