Medellín, mesto s napravenou reputáciou

Ak ste sledovali seriál Narcos, určite vám prebehlo hlavou, v akej bezvýchodiskovej situácii sa ocitli bežní ľudia žijúci v druhom najväčšom meste Kolumbie, Medellín. Drogové kartely, ktoré mesto ovládali ešte v 90. rokoch minulého storočia, vystriedali digitálni nomádi, ktorí sa hojne zabývali v tomto meste večnej jari.

Foto: 123rf

Tri a pol miliónový Medellín je mestom s pošramotenou reputáciou. Ani dnes tu na meno Pablo Escobar nik nespomína rád, no mesto dnes už žije úplne inou atmosférou. S obrovským nárastom informačných technológií a dobrým internetom sa spojenie krásnych parkov, skvelo dobudovaného dopravného systému, blízkej prírody, dobrého jedla a pitia a priateľskej kultúry stalo lákadlom pre novodobých digitálnych nomádov. Pre ich prácu hrá rolu len webové pripojenie, nie to, odkiaľ pracujú. Už pred ôsmimi rokmi nazval časopis Times mesto Medellín „najinovatívnejšou metropolou planéty".

Parky a námestia

Foto: 123rf

Medellín je úžasný vďaka svojim rozsiahlym parkom a námestiam, ktoré môžu slúžiť ako vaše zóny oddychu pri potulkách mestom. V mnohých parkoch nájdete výborný street food, ale najmä zeleň a relax. A nielen to. Miestna botanická záhrada je slávna po celom svete a hneď naproti ležiaci Parque Explora ponúka vivárium, planetárium aj najväčšie sladkovodné akvárium v Južnej Amerike. Námestie, ktoré si nemôžete nechať ujsť, je Plaza Botero. Miestny rodák a sochárska legenda Fernando Botero venoval mestu 23 svojich sôch v nadživotnej veľkosti a tie sú roztrúsené práve na tomto námestí. A v jeho tesnej blízkosti je zas Museum of Antioquia, druhé najstaršie v krajine, kde je ešte viac jeho diel vrátane známeho diela La Muerte de Pablo Escobar (Smrť Pabla Escobara). Múzeí je tu skutočne veľa a tak, ak vás budú ku koncu dňa bolieť nohy, skúste ešte navštíviť Parque de los Pies Descalzos – bosý park. Ten je navrhnutý tak, aby ste opäť našli spojenie s prírodou chodením po zelenom trávniku, piesku a bublajúcich vodných fontánach. Niečo, čo by malo pre unavené nohy cestovateľa mať každé turistické mesto.

Povozte sa na lanovke

Foto: Pixabay

Nárast ľudí, ktorý Medellín zažil v posledných rokoch, si vyžiadal aj lepšiu infraštruktúru. Po meste sa dnes presuniete pohodlnou mestskou dopravou a rozrastajúcou sa sieťou prímestských vlakov. No nielen to. Mesto leží v Andskej kotline a dostať sa na jeho svahovité okrajové štvrte dokáže byť poriadny záber. Našťastie prišli tunajší inžinieri s originálnymi riešeniami. Jedným z nich sú kabínkové lanovky, ktoré vás vyvezú, kam potrebujete, no máte z nich aj výhľad na mesto z výšky. Odporúčame Linku L, ktorou sa dostanete do zalesneného územia Park Arví. Tu nájdete únik pred rušným mestom, výborné jedlo, výhľady a priame spojenie s latinskoamerickou prírodou.

Vyrazte na celodenný výlet do Guatapé

Foto: Getty Images Hungary

V Medellíne nebudete vedieť, kam skôr zájsť a čo objavovať – a tak bude ťažké ho opustiť a vidieť niečo aj za hranicami mesta. No keď už raz budete v Kolumbii, určite podniknite asi dvojhodinovú cestu do Guatapé. Táto malebná dedinka leží pri rovnomennom jazere s tyrkysovou vodou a ak sa sem vydáte, naplánujte si tu nocľah, lebo ani odtiaľto sa vám nebude chcieť odísť. Určite vyjdite na skalu El Peñol, ktorá sa týči 200 metrov nad okolím a vedie k nej 750 betónových schodov. Výhľad z nej máte do širokého okolia na všetky strany.

Nepremeškajte dobré jedlo, kávu či pivo

Foto: 123rf

Aby ste doplnili energiu, nezabudnite na jedlo a pitie. Zavítajte do Mercado del Río, kde nájdete na jednom mieste cez 40 reštaurácií od výmyslu sveta. Autentickým je aj trh Plaza Minorista, kde za neuveriteľne nízke ceny hýri trh všetkými farbami ingrediencií na varenie. Na spoznanie kolumbijskej kuchyne niet lepšieho mesta ako Medellín. Vyskúšajte napríklad bandeja paisa, čo je tradičné kalorické jedlo s mäsom, klobásou, pečenou bravčovinou, fazuľou, vajcom, ryžou, avokádom a pečeným banánom. Takúto kalorickú bombu vychodíte skutočne len v Kolumbii. Na pretrávenie neváhajte skúsiť miestne vynikajúce pivá a na ďalšie objavovanie si doprajte ešte kávu – tá kolumbijská je známa po celom svete.

Povinná jazda: Comuna 13

Foto: Getty Images Hungary

Comuna 13 je symbolom premeny mesta. Pred tridsiatimi rokmi by ste tu počas dňa bez ozbrojeného sprievodu neprišli, no dnes tu ekonomiku namiesto drog určujú turisti. Hornaté chudobné predmestie plné farebných domčekov ako symbolov odporu začalo navštevovať viac turistov a postupne vďaka nim začala prosperovať aj tunajšia komunita. Malebné fotky tak dnes ostro kontrastujú s horkou minulosťou. Strmé stúpania vám tu uľahčia početné eskalátory, z ktorých môžete obdivovať umelecké graffiti na stenách, rozprávajúce silné príbehy z minulosti.

Foto: 123rf

AMI MÉG ÉRDEKELHET