KOMENTOVANÉ PREHLIADKY V BIG APPLE

New York ponúka tak veľa programu, že vám naň nikdy nebude váš výlet stačiť. Je však viac než Piata avenue, Socha slobody, Manhattan a Time Square. Vydajte sa objavovať autentický New York s lokálnymi sprievodcami, ktorí poznajú každý kút mesta, ktoré nikdy nespí.

Foto: NYC Subway Art Tours


PO STOPACH DŽEZU

Foto: Big Apple Jazz Tours

Gordon Polatnick najprv viedol v New Yorku džezový klub. Už niekoľko rokov však sprevádza turistov po svojich obľúbených miestach, najvychytenejších kluboch v Greenwich Village a Harleme. Kým do podnikov v Greenwich Village sa ľahko dostanete aj sami, na objavovanie skrytých pokladov Harlemu je lepšie zaplatiť si komentovanú prehliadku v Polatnickovej firme Big Apple Jazz.

POKLADY V METRE

Foto: NYC Subway Art Tours

Hoci mnoho Newyorčanov cestuje metrom, málokto z nich vie, že zo 486 zastávok metra sa takmer 250 pýši nejakým umeleckým dielom. Newyorský dopravný podnik už od roku 1985 venuje jedno percento príjmov práve na umenie v podzemí. Rodák z Bronxu Darryl Reilly vlastní firmu NYC Subway Tour, ktorá organizuje prehliadky týchto umeleckých diel, umiestnených na vybraných dvanástich zastávkach.

UMELECKE GRAFITY

Foto: Grafftours

Grafity sú síce rozšírené po celom svete a ich tradícia siaha hlboko do minulosti, moderné obrazy a nápisy vytvárané sprejmi na stenách sa zrodili práve v New Yorku, presnejšie v podzemí metra. Zakladateľ Grafftours Gabriel Schoenberg organizuje niekoľkohodinové prehliadky v Brooklyne a Manhattane, počas ktorých dostanete nielen rýchlokurz o vzniku, smeroch a tvorcoch umeleckých grafity, ale spoznáte aj najzaujímavejšie diela tohto druhu umenia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET