Pripravte sa: Slovenská filharmónia u vás v obývačke už túto sobotu

Hoci predvianočný zhon neustáva ani v pandemickom čase, aktuálne opatrenia nás obrali o jedny z najpríjemnejších zážitkov adventu: vianočné trhy a predvianočné kultúrne predstavenia. No keď sa doba neprispôsobí vám, môžete sa vy prispôsobiť dobe. Napríklad tým, že si predstavenie Slovenskej filharmónie vychutnáte doma vďaka živému streamu.

Foto: Ján F. Lukáš

Pekne sa obliecť a vyraziť niekam do mesta za kultúrou. Ako veľmi nám to chýba... ale aj na druhej strane, u umelcov a tvorcov kultúry, to nie je inak. Okrem gastro a hotelových prevádzok je to práve kultúrna oblasť, ktorá zažíva počas pandémie tie najťažšie časy. So správnou podporou to však tak byť nemusí a umelecké vyjadrenie môže znieť aj naďalej. Aj vďaka moderným technológiám a podpore tých správnych partnerov.

Filharmónia z gauča

Foto: Ján F. Lukáš

Hoci sa na toto podujatie asi „nevyšvihnete“ do gala (samozrejme, môžete), jeho podstatu si vychutnáte tak či onak. V sobotu 18. decembra 2021 o 19.00 začnú cez webstránku stream.filharmonia.sk naživo znieť známe vianočné melódie. Jediné, čo potrebujete, je kvalitné internetové pripojenie a vďaka podpore spoločnosti Slovnaft budete mať skutočnú vianočnú atmosféru u vás doma. Uvarte si domáci punč či varené víno, vyložte si nohy a započúvajte sa do klasických diel velikánov hudby, ktoré budú znieť z impozantnej siene bratislavskej Reduty.

Keď predstavenie príde za divákmi

Foto: Ján F. Lukáš

Vianočné piesne a koledy jednoducho patria k Vianociam. No v podaní Bratislavského chlapčenského zboru pod vedením zbormajstrov Magdalény Rovňákovej a Gabriela Rovňáka ml. vám pri nich nabehnú zimomriavky, či už sa do hudby vžijete naplno alebo si ju pustíte do pozadia pri pečení vianočných koláčov. Sólistkou večera bude popredná slovenská mezzosopranistka Michaela Šebestová a koncert zaznie pod taktovkou Rastislava Štúra, stáleho hosťa koncertov Slovenskej filharmónie.

Cestujte s Vianocami v čase

Foto: Ján F. Lukáš

Ani cestovateľom v lockdowne nemusí prísť počas Vianoc ľúto. Slovenská filharmónia ponúkne prierez vianočných melódií, s ktorými budete v sobotný večer cestovať v čase. Budete môcť počuť jednu z najstarších vianočných melódií, latinský hymnus Adeste fideles. Stres pred Vianocami z vás spadne pri dojemnej a krehkej Schubertovej uspávanke Mille cherubini in coro, D. 498, počuť budete môcť obľúbené Panis angelicus Césara Franca, aj populárnu zborovú skladbu súčasného anglického skladateľa Johna Ruttera, For the beauty of the Earth. Doplní ich zmes vianočných kolied v úprave Zdeňka Macháčka a Ľubice Čekovskej.

Príbeh Tichej noci

Foto: Ján F. Lukáš

Ak by ste sa spýtali ľudí, aká koleda pre nich reprezentuje Vianoce, určite by vyhrala Tichá noc. Vznikla v rakúskom Salzburgu, kde tunajší duchovný, Joseph Mohr, dodal text, kým organista Franz Xaver Gruber ju zhudobnil. Odvtedy znie rok čo rok už po 203 rokov. Aj preto bude táto koleda tým najkrajším zakončením naživo streamovaného koncertu Slovenskej filharmónie, ktorý vám navodí čarovnú atmosféru prichádzajúcich sviatkov a unesie vás do ríše pokoja a radosti.

AMI MÉG ÉRDEKELHET