6 város, ahol nem kell vagyonokat fizetned a koncertekért

Olcsón, sok koncert.

Zenekar fellépés közben, Leeds, Egyesült Királyság

Fotó: Unsplash

Sokan nem(csak) a helyi látnivalókért utaznak egy-egy országba vagy városba, hanem kedvenc előadók koncertjeit szeretnék megnézni valamelyik, otthonukhoz legközelebb eső turnéállomáson. A Skyscanner és a DICE.fm legújabb, megfizethető zenés lehetőségekről szóló kutatásában 6 várost is megemlít, ahol ha szerencsénk van, megnézhetjük egy kedvenc fellépőnket.


A Skyscanner utazásfoglaló, és a koncertekkel foglalkozó DICE.fmkutatása azokat a városokat gyűjtötte össze, ahol a legolcsóbb az élőzenei kínálat. A jelentésből az is kiderült, hogy sokan már nem csak a listavezető előadók turnéiért kelnek útra, hanem eleve olyan úti célokat keresnek, ahol sok különböző élőzenés programban vehetnek részt. Ez az egyre népszerűbb jelenség a „gig-tripping”.

„Ahogy arra számos trendelemzés is kitért, a modern utazó számára az egyik legfontosabb az, hogy a nyaralás során közelebb tudjon kerülni az adott helyi kultúrához. A zene pedig tökéletes lehetőséget biztosít erre”

– mondta Laura Lindsay, a Skyscanner elemző munkatársa.

Taylor Swift Eras turnéja nem kis hatással van Európára: Egész Európa turizmusát befolyásolhatja Taylor Swift turnéja

1. Leeds, Egyesült Királyság

A kutatásban elsősorban azokra a városokra koncentráltak, ahova a DICE adatai szerint rendre a legtöbb ember utazik el valamilyen koncertért.

A megfizethetőséggel kapcsolatban megnézték, hogy egy adott városban hány olyan élőzenés lehetőséget találtak, amelynek ára nem haladja meg a 20 eurót.

Mindezek alapján a toplista élén az Egyesült Királyság nagyvárosa, Leeds végzett, ahol a megrendezett koncertek 88 százalékán van lehetőségük az utazóknak 20 euró alatt jegyet venni. A fesztiválozók között amúgy is népszerű célpontnak számító városban számos kisebb helyet is találni, ahol olcsón hallgathatunk bele egy-egy koncertbe.

2. Bordeaux, Franciaország

A második helyen a borokról és romantikus építészetéről híres Bordeaux áll, ahol a koncerthelyek 85 százaléka árul olyan 20 eurónál nem drágább jegyeket. A kutatásban kiemelték a Darwin nevű helyet, ahol gyakran ingyenesek a koncertek, de sok esetben már 5 eurónál olcsóbb a belépőjegy.

Ez is érdekelhet: Zenekedvelő vagy? Akkor ezt az 5 várost egyszer neked is látnod kell!

3. Róma, Olaszország

A harmadik helyen álló olasz fővárosaban az élőzenés eseményeknek otthont adó helyek 83 százalékában lehet találkozni 20 eurós ár alatti jegyekkel – például a Gregory’s Jazz Clubban vagy a Monk Clubban. Negyedik helyen 80 százalékkal a szintén olasz Milánó végzett, ahol a Santeria Social Clubot és a Blue Note Milant emelték ki.

Íme, a top10-es lista:

  1. Leeds, Egyesült Királyság (88%)
  2. Bordeaux, Franciaország (85%)
  3. Róma, Olaszország (83%)
  4. Milánió, Olaszország (80%)
  5. Párizs, Franciaország (78%)
  6. London, Egyesült Királyság (75%)
  7. Seattle, Egyesült Államok (72%)
  8. Manchester, Egyesült Királyság (71%)
  9. Minneapolis, Egyesült Államok (69%)
  10. Los Angeles, Egyesült Államok (60%)

A legjobb 15 úti cél közé tartozik még Nashville (Egyesült Államok), Hamburg (Németország), Barcelona (Spanyolország), Chicago (Egyesült Államok) és Torontó (Kanada) is.

A teljes riportot itt lehet elérni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET