6 könnyű recept túrázáshoz

Mert egy idő után elég unalmas a cerbona meg a szendvics...

kuszkusz
Fotó: Getty Images

Ha nyári túráról van szó, az ételek romlandóságát vagy épp állagváltozását (márminthogy elolvad a csoki) is figyelembe kell venni. De nem szeretnénk mindig ugyanazt az unalmas menüt enni, ezért most könnyen bevethető, izgalmas vérfrissítést hoztunk, receptekkel. Mert túrázni nyáron is szuper!

Milyen a tökéletes túraellátmány?

  • Könnyű és kis helyen elfér.
  • Nem romlik könnyen.
  • Kevés is sok energiát ad, laktató, könnyen emészthető.
  • Ízletes, kifejezetten nem „űrhajós" műkaja, vagyis nem feltétlenül proteinszelet vagy turmix.

Fentieken túl fontos, hogy mindig legyen nálad elég folyadék: érdemes például egy másfél literes palackban vizet lefagyasztani, ami így egyszerre lesz hűtőakksi és hűs folyadék a nap második felében. Indulás előtt pedig mindig nézd meg a túraútvonalat, hogy merre találsz tiszta vízű kutat!

1. Variációk lepényre

Fotó: Shutterstock

Zöldséges, teljes kiőrlésű piadina

A megsütött, hőkezelt ételek biztonságosabban és tovább is bírják melegben, de ha lehet, a húsféléket akkor is kerüld. Reggel süss ki egy egész margarita pizzát, amit variálhatsz zöldségekkel is! De a pesztós-sajtos piadina is kiváló elemózsia fél nappal az elkészítés után, miként az aszalt paradicsomkrémes-sajtos melegszendvics (teljes kiőrlésű kenyérből) is remek, ízletes ebéd. A szeleteket, szendvicseket egy dobozban szépen egymásra tudod rétegezni.

Az aszalt paradicsomkrém elkészítése: az olajos aszalt paradicsomot egy kis pácolajjal együtt tedd be az aprítógépbe, tegyél mellé pár szem kapri- vagy olívabogyót, egy gerezd fokhagymát, petrezselymet és bazsalikomot. Ez a krém hetekig eláll a hűtőben, így csinálhatsz egyszerre egy nagyobb adagot is.

2. Aszalt és kandírozott gyümölcsök

Csomagolj bármilyen általad kedvelt aszalványt, a legjobb a jó húsos, nem túl száraz datolya, füge, de mindenképpen próbáld ki a mangót is. Ezekben rengeteg rost, vitamin és ásványi anyag és persze energia van. Ha kandírozott gyümölcsöt ennél inkább, akkor tegyél mellé olajos magokat és grissinit vagy sós perecet is. Mindez gyorsan ad energiát és akár útközben is lehet nassolni.

3. Izgalmas szendvics

Sokan a legegyszerűbb ételt, a hideg szendvicset viszik magukkal kirándulni – ez is remek választás, de ha nem egészíted ki zöldséggel vagy más finomsággal, akkor nem biztos, hogy túl izgalmas. Ha tehát nincs akadálya, először is alapnak válassz magos, tönköly vagy rozsos pékárut. A tejszínes krémek helyett vajat vagy margarint, kenj rá magkrémet (tökmag, napraforgó, mogyoró), a majonézt pedig felejtsd el nyáron! Csak kemény sajtokat, száraz sonkát, szalámikat tegyél a szendvicsbe. Külön dobozba tegyél olajbogyót, fürtös uborkát vagy bébirépát, esetleg főtt kukoricát, hogy a szendvics mellé elmajszolhasd.

4. Zabkeksz

Fotó: Getty Images

Csak a túrán edd meg!

A zabszeletet vagy a zabkekszet is érdemes otthon, már előző este megcsinálni. Mindennel együtt 20 perc elkészíteni, 10 perc összekeverni és 10 perc megsütni 180 fokos sütőben.

Ezeket keverd össze az alaphoz:

  • 2 bögre zabpehely
  • 2 evőkanál zabliszt vagy búzaliszt
  • 3-4 evőkanál barnacukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 mk fahéj
  • 5 dk olvasztott vaj

Az alaphoz keverj olyan ízesítést, amit szeretsz: mazsola, aszalt áfonya vagy kandírozott gyömbér, friss áfonya, csokidarabok vagy aprított dió, mandula. A masszából vagy csinálj 5 centi átmérőjű kekszeket vagy simítsd bele az egészet egy kisebb tepsibe. A kekszet elég 10 percig sütni, ha egyben sütöd ki, akkor kell neki 20 perc és ez esetben szeleteld fel még melegen.

5. Tartalmas saláta

A kuszkusszal, bulgurral vagy a quinoával csodát lehet tenni, ezektől dúsabb és laktatóbb lesz a saláta. Reszelj le répát, céklát (ezek nem fonnyadnak össze gyorsan), apríts fel sok petrezselymet és újhagymát, tegyél hozzá egy doboz konzerv lencsét vagy babot. Főzd meg a quinoát vagy a kuszkuszt és keverd a zöldségekhez. Szórj a tetejére mazsolát, pirított tökmagot és tedd egy dobozba a mixet. Külön készíts egy zárható üvegben öntetet, amit csak tálaláskor boríts rá a salátára: 0,5 dl olívaolaj, 0,5 dl balzsamecet (vagy citromlé), 1 mk mustár, 1 kk méz, só, bors. Ezt a keveréket rázd össze a jól záródó üvegben. A salátát fogyasz el elsőként a túrán, nehogy elkezdjen erjedni, igaz, hűtőtáskában a saláta is egész sokáig bírja.

6. Zöldségfasírt vagy -burger

Fotó: Shutterstock

A zöldségfasírt egy nagyon jó alternatíva nyárra, túrázáshoz és strandoláshoz is. Gyakorlatilag végtelen a variáció, mert bármilyen neked tetsző zöldséggel megcsinálhatod. Kiváló hozzá a brokkoli, bab, csicseriborsó, cukkini, cékla, répa és a gomba is.

Most egy brokkoliburger receptjét mutatjuk:

Hozzávalók:

  • 3 közepes krumpli
  • 4-5 rózsa brokkoli
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • Só, bors
  • zsemlemorzsa
  • zöldfűszerek tetszés szerint, pl. rozmaring, petrezselyem, snidling
  • kevés olaj a sütéshez

Főzd meg felkockázva a 3 krumplit. Amíg megfőnek, egy aprítógépbe tedd bele a többi hozzávalót. Ha kész a krumpli, nyomkodd össze villával és keverd hozzá a brokkolis pépet. Formázz pogácsákat és kevés forró olajon, serpenyőben süsd aranybarnára a pogácsák mindkét oldalát. Ha túl lágy a massza, akkor egy kis zsemlemorzsával „keményítheted". Ha kihűltek a pogácsák, tedd őket dobozba, hogy ne nyomódjanak össze a túrahátiszákban! Ráadásként készíthetsz mártogatóst, amit érdemes hűteni: 1 kis pohár joghurtba tegyél pici sót, borsot, kaprot vagy más zöldfűszert és rázd össze egy kicsi befőttes üvegben, amiben utána szállíthatod.

AMI MÉG ÉRDEKELHET