Letehetetlen könyvek a téli pihenéshez

Utazással kapcsolatos regényeket gyűjtöttünk össze, amelyekkel egy fotelben kuckózva élhetjük át a felfedezés izgalmait.

Fotó: 123rf

Akár ajándékba, akár magunknak is szuper ajándék lehet egy izgalmas könyv karácsonyra, ráadásul a következő olvasmányok e-könyvben is elérhetőek. Ha pedig két regény között inkább egy utazási albumokat lapozgatnánk, arra is van néhány tippünk.

Robyn Carr: Virgin River

A Virgin River hetek óta tartja toplistás helyezését a Netflixen, ideje, hogy megismerkedjünk a sorozat alapjául szolgáló regénnyel is! A frissen megözvegyült Melinda Monroe maga mögött hagyja a nyüzsgő Los Angelest, jelentkezik egy szakápolói álláshirdetésre és elköltözik egy hegyvidéki városkába, hogy feldolgozza férje halálát. Mel úgy érzi, minden adott a tökéletes újrakezdéshez: egy csodás faház az erdő ölelésében, égig érő kaliforniai vörösfenyők, kristálytiszta folyók… De érkezése után hamar ki kell ábrándulnia: a faház egy szemétdomb, az utak járhatatlanok és a helyi orvos hallani sem akar róla. Belátja, hogy óriási hibát követett el, és elhatározza, hogy másnap reggel kereket old. Csakhogy egy verandán hagyott újszülött megváltoztatja a terveit. És jön Jack Sheridan ,,a volt tengerészgyalogos, aki gondoskodik róla, hogy huzamosabb ideig maradjon. A Virgin River nem csak egy realisztikus, mégis romantikus regény, de egy csodás utazás, amely során belülről ismerhetjük meg Észak-Kalifornia természeti csodáit. (Művelt Nép Könyvkiadó)

Földvári András: Elmenten Világgá – 80 sztorival a Föld körül

Ki ne álmodott volna arról, hogy egyszer bejárja a világot? Földvári András meg is csinálta, és most ezeket az élményeket megosztja velünk. A könyvben található 80 történet kivétel nélkül izgalmas, fordulatos élménybeszámoló – szinte úgy érezzük vele vagyunk, miközben vizet fakaszt a mexikói dzsungelben, iskolát épít Kongóban, őrizetesként megnevetteti a dél-szudáni főrendőrt, vagy éppen strandol Grönlandon. A világjáró 795 reptéren utazott át, 2650 járaton ült, a megtett távolságok alapján eddig 113-szor kerülhette volna meg a Földet, vagy több mint 11-szer juthatott volna el a Holdra. Van, akinek az utazás csak egy hobbi, van, akinek életforma, de Földvárinak lélegzetvétel. A világ legképtelenebb helyszínein, a legnehezebb helyzetekben is feltalálja magát, és ami a legfontosabb, sosem hagyja el humorérzéke. Mindenkinek melegen ajánlott ez a kötetet, hiszen nem csak bejárhatjuk a Földet Andrással, de közben végtelenül jól szórakozunk. (21. Századi Kiadó)

Colin O'Brady – Nincs lehetetlen

„Magával ragadó, elképesztően jó írás… egy ember útkeresése a világ legzordabb, leginkább elhagyatott kontinensén, mindenféle segítség nélkül ... az olvasó szinte azt érzi, ő maga halad előre a célállomás felé." – írták a Wall Street Journalban a könyvről. És valóban! Colin O'Brady au egyetlen, aki egymagában szelte át az Antarktiszt, 1500 kilométert megtéve. Csaknem két hónapot töltött egyedül saját gondolataival. Rettegve, kétségek között, inspirációt csak korábbi élete meghatározó élményeiből meríthetett. A vándor csak magára számíthatott: végig fagypont alatti hőmérsékleten kellett teljesítenie a távot, szemet elvakító fehérségben, viharban, egy sor csaknem végzetes malőr közepette. A Nincs lehetetlen őszinte, megindító olvasmány, amely bemutatja, mire lehet képes az ember, miközben leküzdi az előtte álló akadályokat, a végtelenbe tolja ki teljesítőképessége határait és ráébred arra, ami az életben igazán számít. (21. Századi Kiadó)

A legnagyobb ajándék - és más klasszikus karácsonyi történetek (Szerk. Győri Anna)

Karácsonykor különösen jó álmodozni, érdekes történeteket olvasni a meleg szobában, amikor nem sietünk sehova, minden lelassul, és eggyé válhatunk a sztorikkal. A legnagyobb ajándék című válogatás nyolc, ma már klasszikusnak számító történetet tartalmaz, olyan népszerű írók tollából, mint Charles Dickens, L. M. Montgomery vagy Louisa May Alcott. Ez a könyv egy igazi időutazás: az ókori világ rejtelmeitől egészen a 20. század Amerikájáig. A történetek más és más helyszínen játszódnak, mégis van bennük egy közös pont: a karácsony állandó varázsáról és örök értékeiről mesélnek. Plusz érdekesség, hogy a kötetben található novellák és elbeszélések többsége most először jelenik meg magyar nyelven, így a sokat olvasott családtagok számára is tartogathatnak meglepetéseket. (Harmat Kiadói Alapítvány)

Helen Russel – Egy év a világ legboldogabb országában

A dánok egyszerűen boldognak születtek, vagy tudnak valamit, amit mi, többiek nem? Van-e esélyünk nekünk is a boldogságra? Helen Russell egy női magazin szerkesztőjeként dolgozik Londonban, és látszólag mindene megvan. Valójában azonban a soha véget nem érő munka, a hosszú ingázás és a hiábavaló küzdelem a teherbe esésért lassan felőrli életerejét. Amikor a férje állást kap Dánia vidéki részén, Helen meglepő felfedezést tesz: a végtelen hosszú telek, a pácolt hering és a fönséges péksütemények földjén végre megleli lelki nyugalmát és megtalálja boldogságát. Vérbeli riporterként oknyomozásba kezd: az oktatástól és a gyerekneveléstől kezdve a dán konyhán, lakberendezésen át a téli depresszió leküzdéséig mindent szemügyre vesz, analizál, és egy év alatt kideríti a dán boldogság titkát. Szórakoztató és elgondolkodtató könyvéből megtudhatjuk, mit csinálnak jól (és mit rosszul) a dánok – és azt is, hogy miért lehet jó nekünk, ha mi is egy kicsit dán módra élünk. (HVG Könyvek Kiadó)

Fábián Janka – Julie könyvkuckója

Ez a regény két lány kamaszkori örömeiről, bánatairól szól, és bemutatja, hogyan vágnak neki a felnőtt létnek. Minden úgy kezdődik, hogy Julcsi elveszti szüleit az 1956-os forradalomban, nővére, Gitta pedig nyomtalanul eltűnik. Julcsi Amerikában talál új otthonra, családra és igaz barátnőre, a lángvörös hajú, nagyszájú, nyughatatlan, magyar származású Ágira. Ők ketten igaz barátok lesznek. Ági később újságíró lesz, Julcsi pedig valóra válthatja gyerekkori álmát: saját könyvesboltjában árulhatja a szívének oly kedves irodalmi műveket. Aztán az élet és a történelem úgy hozza, hogy útjuk egy időre elválik. A kalandvágyó Ági Saigonból tudósít a vietnámi háborúról, Julcsi pedig egy titokzatos levél és fénykép hatására Budapestre utazik, hogy annyi év után megpróbálja felkutatni a nővérét. Mire visszatérnek Amerikába, mindketten szegényebbek számos illúzióval, de Julcsi új könyvesboltjának, a Julie Könyvkuckójának a megnyitása új kezdetet jelenthet számukra. A mozgalmas és felejthetetlen hatvanas évek lassan a végükhöz közelednek. Vajon a két lány, aki az átélt élmények hatására visszavonhatatlanul felnőtté érik, megtalálja-e a mindvégig máshol keresett boldogságot? Rendkívül izgalmas regény, történelmi szálakkal, nagy utazásokkal. Minden korosztálynak ajánlott! (Libri Kiadó)

AMI MÉG ÉRDEKELHET