KORALOVÝ ÚTES V ČERVENOM MORI

Milovníci potápania si môžu na zoznam top destinácií poznačiť nové miesto: obrovskú koralovú kolóniu v Červenom mori, ležiacu južne od ostrova Al-Waqadi, ktorú objavila spoločnosť zodpovedná za turistický rozvoj regiónu – Red Sea Development Company.

Foto: Red Sea Development Company

Odborníci odhadli vek koralu na základe jeho desaťmetrovej výšky a letokruhov na zhruba 600 rokov. Koralový útes, prvý svojho druhu v Červenom mori, je sľubným objavom vo svete, kde sa vzácne útesy pod vodou strácajú pod vplyvom znečistenia a stúpajúcej teploty morí. Zároveň si objavitelia sľubujú dostať túto destináciu na mapu svetového turizmu, čo by malo pomôcť Saudskej Arábii v dosahovaní väčšej nezávislosti na príjmoch plynúcich zo súčasného predaja ropy.

Koralový útes je živé stvorenie

www.youtube.com

Waqadi Island April 2021

Koralové útesy sú živé stvorenia ktoré vzniknú pri prilepení prvej koralovej jednotky na morskú skalu. Deje sa to v miestach, kde morské dno a jeho základy obsahujú pevnú štruktúru vápenca. Táto jednotka sa následne začne deliť na tisíce klonovaných kolónií, ktoré sú navzájom prepojené tvoriac jeden, na sebe vzájomne závislý organizmus.

Foto: Red Sea Development Company

AMI MÉG ÉRDEKELHET