Koronové koridory: Cestovné bubliny, ktoré vznikajú aj praskajú

Ochromenie cestovania z dôvodu šírenia koronavírusu má veľký vplyv na obchod, letecké spoločnosti aj cestovný ruch. Jedným z riešení, ako zmierniť negatívny vplyv, sú cestovné bubliny, tiež nazývané koronové koridory. Kým na niektorých miestach sa nafukujú, inde už stihli spľasnúť.

Foto: 123rf

Cestovné bubliny v skratke znamenajú, že dva štáty s nízkym počtom nakazených sa dohodnú na vzájomnom akceptovaní cestovania medzi nimi bez nutnosti zvyčajne dvojtýždňovej karantény po príchode. V podmienkach zostáva povinné nosenie rúška, hygiena rúk aj dodržiavanie odstupov. K tomu sa pridáva negatívny test na koronavírus.

Pilotný projekt v Baltiku

Foto: 123rf

Baltské krajiny Litva, Lotyšsko a Estónsko vytvorili ako prvé na svete cestovnú bublinu. Otvorili ju 15. mája na zmiernenie vplyvu prvej vlny. Táto pandemická bublina praskla 11. septembra, keď ju vypovedalo Lotyšsko vzhľadom na presiahnutie 16 prípadov na 100 000 obyvateľov za posledné dva týždne u ich susedov. Medzičasom vo svete vznikajú iné koronové koridory.

Singapur a Hongkong

Foto: Unsplash

Striktné opatrenia mnohých ázijských krajín proti koronavírusu viedli k rapídnemu zníženiu počtu prípadov. To viedlo k otvoreniu hraníc medzi niektorými z nich. Tam, kde doteraz bola vždy potrebná dvojtýždňová karanténa, bude postačovať negatívny test pred príchodom. Taký je aj prípad Singapuru a Hongkongu, ktoré svoje vzájomné hranice otvoria po prvý raz po siedmich mesiacoch. Štvorhodinový let medzi dvomi hlavnými letiskami týchto krajín je sedemnástou najvyťaženejšou linkou na svete, no počas pandémie COVID-19 klesol na 1,5 % zvyčajného objemu cestujúcich. Vďaka cestovnej bubline dúfajú, že sa toto číslo zvýši.

Austrália a Nový Zéland

Foto: Getty Images Hungary

Trans-tazmánska cestovná bublina u protinožcov platí len čiastočne. Cestujúci prilietajúci z Nového Zélandu do Nového Južného Walesu v Austrálii môžu prísť aj bez povinnej karantény. Opatrenia novozélandskej vlády však neumožňujú urobiť to recipročne. Aj pre lety do Austrálie platí háčik. Cestujúci musia spĺňať kritériá bezpečnej cestovnej zóny. Len vtedy môžu nastúpiť na „bezkaranténny" let.

Veľká Británia a USA

Foto: 123rf

Najbližšia cestovná bublina by sa čoskoro mala nafúknuť medzi New Yorkom a Londýnom. V transatlantickom koronovom koridore by sa podľa najnovších informácií malo skrátiť karanténne obdobie po prílete do Spojeného kráľovstva. Opatrenia by mali byť zavedené ešte v decembri pred vianočnými sviatkami. Opäť ide len o cestujúcich z New Yorku. Mesto, ktoré bolo v prvej vlne ohniskom nákazy, má aktuálne hodnotu okolo 7 nakazených na 100 000 obyvateľov, a preto by mohlo byť výnimkou pre cestujúcich z USA, ktoré sú inak pre V. Britániu červenou zónou. Toto opatrenie by mohlo priniesť oživenie najziskovejšej linky na svete, no rokovania sú zatiaľ vo veľmi skorej fáze.

Najbližšia možná bublina k Slovensku

Foto: Getty Images Hungary

Najnovšie sa hovorí o možnom otvorení cestovnej bubliny medzi centrami zahŕňajúcimi Los Angeles, Boston, Chicago a NewYork v Spojených štátoch amerických a najväčšími nemeckými letiskami vo Frankfurte nad Mohanom a Mníchove. Takýto návrh podala Federácia nemeckého priemyslu. O tom, či sa podarí ju uskutočniť, ukáže len vývoj počtu nakazených a ochota politikov počúvať na volanie obchodníkov o záchranu ekonomiky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET