Erre kanyarog Európa egyik legvarázslatosabb vonatútja

Az egyhetes bérlet kevesebb mint 20 ezer forintba kerül.

Vonat Korzikán

Évente körülbelül 3 millió turista látogatja meg a meredek sziklákkal, homokos tengerpartokkal és történelmi városokkal díszített Korzika szigetét. Közülük sokan autót bérelve járják be a vadregényes vidékeket, és arról csak kevesen tudnak, hogy az U Trinicellunak vonattal ugyanilyen könnyen és jó áron el lehet jutni a sziget látványosságaihoz.


A korzikai Trinicellu vasúthálózata három főbb parti települést, a nyugati Ajacciót, az északnyugati Calvit, valamint az északkeleti Bastiát köti össze. Az útvonal első része még 1888-ban nyitott meg, majd az évek során olyan magaslati helyekre is elvezették, mint például a citadellájáról ismert Corte.

A vasútvonalon régebbi és modernebb szerelvények is közlekednek, melyek 32 sziklába vájt alagúton, illetve 52 hídon vagy viadukton keresztül járják be Korzika tájait.

Fotó: ShutterstockVágányok Calvinál

A vonat 49 megállóhellyel rendelkezik, amik közül az egyik végállomás, Ajaccio, Napóleon szülővárosának számít. A császár 1769-es születését követően évekig élt itt, a Bonaparte család villáját pedig a mai napig meg lehet látogatni egy kiállítás keretében.

A Franciaországhoz tartozó sziget déli felén található Bonifaciót elsősorban nyüzsgő kikötőjéről és középkori citadellájáról ismerik. A 13. században épült Bastion de l’Etendard épületében egy, a település történelmét ismertető múzeum is helyet kapott, a sziklafalba faragott, 187 fokból álló „aragóniai király lépcsőin” pedig lejuthatunk egészen a tengerig.

Kelet felé haladva Porto Vecchio városánál is érdemes pihenőt tartani, ami akár hajóval is megközelíthető. Ezt követően észak felé tartva eljuthatunk Bastiába, ahol múzeumok, templomok és persze strandok sokasága várja a turistákat.

Ha kedveljük a természetet, akkor érdemes ellátogatni Korzika 350 ezer hektáron húzódó regionális natúrparkjába, aminek területe nagyjából a sziget 40 százalékát teszi ki. Ezt akár Calvi településéről is megközelíthetjük, ahol olyan építészeti látványosságokat látogathatunk meg, mint a Calvi-katedrális vagy a Szent Mária templom.

Emellett egy kis fürdőzésért becélozhatjuk a sziget legnépszerűbb tengerpartját, a vöröses sziklákkal határolt Palombaggiát, de említésre méltó még a Sperone, a Cupabia, a Rondinara, a Roccapina, a Mare e sole, a Saleccia, a Bodri, a Santa Giulia és a Cala Achiarina is.

(Forrás: BBC, Express)

AMI MÉG ÉRDEKELHET