​Kostnica pod Bratislavou bude čoskoro otvorená pre návštevníkov

Zatiaľ ju však môžu navštíviť len archeológovia.

Foto: Mesto Bratislava

Kostnica pod Kaplnkou sv. Jakuba na Námestí SNP v centre hlavného mesta je už dlhší čas pre verejnosť uzavretá. V blízkej budúcnosti by sa to však mohlo zmeniť.

V románsko-gotickom kostole na námestí v súčasnosti prebieha archeologický výskum, ktorý by mal byť ukončený do konca tohto roka.

Ak sa vykopávky skutočne dokončia, správa hlavného mesta by mala sprístupniť kostnicu z 13. storočia .

Foto: Mesto Bratislava

Podľa hovorcu mesta Petra Bublu:

Ak sa podarí včas obstarať dodávateľa a zabezpečiť financovanie, stavba bude dokončená v roku 2025. V súčasnosti je svätyňa pod kostolom prístupná len po rebríku. Predmetné územie pochádza z 12. storočia, keď sa tu nachádzala románska osada, kostolík a kruhová stavba. Tá bola o storočie neskôr prestavaná na kostnú komoru, uvádza spectator.sk.


Podľa výskumníkov je na lokalite unikátne to, že spôsob uloženia kostí sa líši podľa jednotlivých období. Našlo sa tu približne 500 ľudských pozostatkov.

Foto: Mesto Bratislava

Historicky významné pohrebisko sa nachádza hlboko pod povrchom, dôvod vysvetlil jeden z archeológov, ktorí výskum realizovali.

Územie bolo postupne vyzdvihnuté Dunajom a jeho prítokmi, ktoré tu pretekali

− povedala archeologička Petra Šimončičová-Koóšová a dodáva, že najbližšie rameno rieky viedlo po dnešnej Dunajskej ulici.

Na budúcu podobu centra sa už uskutočnila architektonická súťaž. Počíta sa s tým, že budú možné aj prehliadky so sprievodcom. Zatiaľ nie je známe, ako sa budú návštevníci pohybovať po kostnej komore, ale ako najlepšia alternatíva sa momentálne javí oceľový most.

Prečítajte si aj: Kostnica v Kutnej Hore

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET