Výhody konzumácie kozích produktov

Niektorí ľudia si tanier bez mäsa nevedia predstaviť. Či už preferuje biele alebo červené, mäso obsahuje bielkoviny, minerály a vitamíny. V poslednom čase sa však dostáva do popredia kozie mäso a výrobky z neho. Chov kôz a výroba produktov z nich má lepší vplyv na životné prostredie ako chov kráv.

Foto: Shutterstock


Prečo jesť kozie mäso?

Foto: unsplash

Kozie mäso je chudé, teda obsahuje menej kalórií a má vysoký obsah kvalitných bielkovín. Tie zásobujú naše telo niekoľkými dôležitými živinami ako je riboflavín, zinok či draslík. Obsahuje dvojnásobne viac železa a vápnika ako hovädzie mäso a menej tuku ako bravčové mäso. Je tiež zdrojom vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre zdravú krv a nervový systém. Kozie mäso je výživná a chutná alternatíva pre ľudí s alergiami a intoleranciami na iné druhy mäsa. Má jedinečnú chuť a najlepšie si rozumie s kari. Rebrové a bedrové kotlety sú vhodné na rýchle varenie. Najvyhovujúcejšou prípravou na ostatné časti mäsa je pomalé varenie, kedy docielite to, že sa mäsko bude rozpadávať.

Kozí syr

Foto: Pixabay

Okrem kozieho mäsa sa z kozieho mlieka môžu vyrábať rôzne výrobky, ako sú syry, jogurty a mliečne nápoje. Vyhľadávajú ich nielen ľudia s vyberanými jazýčkami, ale aj tí, čo trpia intoleranciou na laktózu a cenovo ich to nezruinuje. Všetky druhy kozieho syra obsahujú živiny, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie, ako sú zdravé tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály. Je tiež zdrojom selénu, horčíka a vitamínu B3. Stačí vám malé množstvo, aby ste získali potrebné množstvo živín, zasýti vás na dlhšiu dobu a tak je vhodný aj pri redukcii váhy. Má krémovú a výraznú chuť. Okrem toho, že pomáha bojovať telu proti zápalom, prispieva k zdravému črevu. Ak ho chcete začleniť do vášho jedálneho lístka, skúste ho pridať do šalátu, naplňte ním paradajky a dajte upiecť, obzvláštnite svoj hamburger, natrite ho na chlieb a pridajte čerstvé jahody alebo figy, alebo ho vmiešajte do cestovín, aby ste im dodali lahodnú a krémovú textúru.

Kozie mlieko

Foto: Pexels

Je opäť bohaté na bielkoviny, vitamín D, minerály a iné živiny. Je to výborný zdroj vápnika, čo môže byť prospešné pre zdravie kostí. Zvyšuje energiu a naopak znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Triglyceridy a mastné kyseliny v kozom mlieku pomáha nielen vyživiť telo zvnútra, ale pravidelné pitie zredukuje akné a zjemní vašu pokožku. Pri jeho nakupovaní si prečítajte zloženie, aby neobsahovali priveľa soli alebo tuku. Má omnoho viac mastných kyselín ako kravské mlieko, telo ich nemá problém rozložiť a lepšie vstrebať, čo je obrovskou výhodou, že sa vám neuloží v podobe tuku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET