Tri blízke mestá, kde môžete stráviť kráľovský víkend

V stredoveku sa kráľovské mestá vyznačovali tým, že mali svoje privilégiá. S trvalou či dočasnou prítomnosťou kráľovského dvora sa však tieto mestá obohatili aj o mnoho iných vecí, ktoré sú dnes turistickými lákadlami.

Foto: Shutterstock


Krakov – Poľsko

Foto: Krakow Experience

Kráľovský hrad Wawel je klenotom Krakova, predstavuje historicky najvýznamnejšie miesto v Poľsku. Hrad, ktorý bol postavený na príkaz kráľa Kazimíra III. je súčasťou opevneného komplexu, kde sú reprezentované takmer všetky európske architektonické štýly stredoveku, renesancie a baroka. Pozostáva z mnohých budov, vrátane Wawelskej katedrály, kde boli korunovaní a pochovaní poľskí panovníci. V súčasnosti v jeho priestoroch sú vystavené zbierky obrazov, sôch, vojenských predmetov, ale aj slávne tapisérie kráľa Žigmunda II. Jagelovského a renesančné maľby zo zbierky Lanckorońského.

Wiener Neustadt – Rakúsko

Foto: Protogane Stadt Wiener Neustadt

Wiener Neustadt, čiže Viedenské Nové Mesto zažilo svoj rozkvet v 15. storočí, keď slúžilo ako rezidencia cisára Fridricha III., ktorý ho pomenoval aj prezývkou „Vždy verné“ za prejavenú lojalitu. V auguste 1487 mesto otvorilo svoje brány uhorskému kráľovi Matejovi Korvínovi, ktorý daroval mestu pozlátený trofej Korvínov kalich (Corvinusbecher). Viedenské Nové Mesto postupne strácalo svoj niekdajší význam, nebolo už sídlom žiadneho panovníka, no zostalo strategicky dôležité a úspešne odolávalo tureckým útokom.

Gödöllő – Maďarsko

www.youtube.com

Wonders of Hungary - The Royal Palace of Gödöllő

Kráľovský zámok v Gödöllő (po slovensky Jedľovo) je najväčšou barokovou stavbou v Maďarsku. Jeho staviteľom bol Antal Grassalkovich, kancelár Márie Terézie. (Patril mu aj súčasný Prezidentský palác v Bratislave.) Po rakúsko-uhorskom vyrovnaní v roku 1867 František Jozef I. a jeho manželka Sisi dostali mesto Gödöllő a jeho zámok ako korunovačný dar od Uhorska. Kráľovský pár sa rád zdržiaval na zámku, ktorý si obľúbila najmä Sisi, ktorá sem často utekala pred prísnou etiketou viedenského dvora. Stála expozícia zámockého múzea približuje barokové obdobie, niektoré osobné predmety kráľovnej Sisi, ale aj spomienky na prítomnosť sovietskeho vojska.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET