Malá španielska rybárska dedinka, v ktorej sa skrýva "najmenšie more na svete"

Skrytá mini pláž je obľúbenou španielskou plážou.

Astúria, Španielsko

Playa de Gulpiyuri v severnom regióne Astúria v Španielsku je jednou z najzaujímavejších pláží tejto stredomorskej krajiny: je obklopená vápencovými útesmi, známa ako najmenšia pláž na svete a okolité vody sú známe ako "najmenšie more na svete" - a neďaleké mesto Llanes má čo ponúknuť.


Jednou z najzaujímavejších atrakcií regiónu Astúria je pláž uprostred pevniny, na ktorú sa dostanete nepriamo cez jaskyňu. Vďaka svojej malej rozlohe a jedinečnej polohe je známa aj ako "najmenšie more na svete" a nachádza sa približne 300 metrov od Biskajského zálivu v Atlantickom oceáne - zatiaľ čo Playa de Gulpiyuri, obklopená sviežimi zelenými lúkami, je od mora vzdialená asi 100 metrov.

Zatiaľ čo severnú časť oblasti lemujú strmé vápencové útesy, južné pobrežie má piesočnatú pláž dlhú len niekoľko desiatok metrov.

Pláž je administratívne súčasťou obce Llanes, ktorá je známa najmä svojimi 300 metrov dlhými stredovekými hradbami postavenými v 13. storočí, historickým starým mestom a umeleckým dedičstvom, ako je bazilika Santa María del Conceyu z 12. storočia a miestne kasíno.

Mesto je na juhu ohraničené nádhernými vápencovými skalami a cez oblasť prechádza sieť prírodných rezervácií známa ako pohorie Sierra del Cuera. Hory sú popretkávané hlbokými údoliami plnými kľukatých roklín a jaskýň. Jednou z najznámejších je jaskyňa Cueva de Caldueñin, ktorú môžete navštíviť so sprievodcom.

Možno vás zaujme aj toto! Pár krokov od žralokov: tu sú najúžasnejšie akváriá v Európe

V oblasti llanes sa nachádza aj jaskyňa Bolado, ktorá je súčasťou obce Nueva a v ktorej môžu návštevníci objaviť starobylé jaskynné maľby.

Samozrejme, nemožno vynechať ani pláže, z ktorých najobľúbenejšie sú Cuevas del Mar a skalné útvary Playa del Toro, ako aj pláž Playa del Poo s nezvyčajným tvarom, uvádza portál Spain This Way.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET