Talentovanej klaviristke Kristíne Smetanovej štúdium uľahčil grant

Koncertná klaviristka, skladateľka a speváčka Kristína Smetanová študuje hudbu už 25 rokov. Svoje širšie okolie sa snaží zoznamovať s klasickou hudbou. Na ceste za úspechom jej pomohol grant programu Talenty Novej Európy. Prihlasovanie do aktuálneho ročníka beží práve teraz.

Foto: Dorota Holub


Klasická hudba aj podmanivý pop

This browser does not support the video element.

Kristína práve končí doktorandské štúdium na Vysokej škole múzických umení u profesorky Idy Černeckej. V rámci komornej hudby vystupuje nielen sólovo, ale aj s kolegyňou Júliou Stahl Novosedlíkovou ako Devanas Duo, za sebou majú vystúpenia v Číne či Holandsku a vydali už aj debutový album. Popri hre na klavíri, ktorej sa venuje už štvrťstoročie, jej nie je cudzí ani spev. Fanúšikovia ju môžu poznať ako speváčku pod pseudonymom Kriss Krimm. Svoju spevácku prvotinu predstavila v roku 2014, aktuálne prišla s novou skladbou For Now. „Keďže nežijem v uzavretej bubline, občas sa stretnem s nepochopením toho, čo robím. Ale práve svojím bytím a tým, že ľudí pozývam na svoje koncerty, vychovávam si publikum. To postupne začne rozumieť nielen mne, ale hlavne mojej hudbe,“ vyznáva pôvabná umelkyňa, ktorá o svojom hudobnom živote pútavo informuje aj na svojom instagramovom profile. Dôkazom toho je aj jej aktuálna nominácia na Radio_Head Awards v kategórii Objav roka.

Štúdium v zahraničí vďaka grantu

Foto: Martin Siptak

Okrem podpory okolia je často dôležitou súčasťou aj materiálna podpora. Mnohé talentované deti a mládež majú aj chuť aj vytrvalosť, no niekedy im chýbajú prostriedky. Na to, aby mohli rozvíjať svoj talent a pracovať na sebe, už šestnásty rok sa môžu v grantovom programe Talenty Novej Európy (TNE) uchádzať o podporu. Program, na ktorom spolupracuje Stredoeurópska nadácia (CEF) so spoločnosťou SLOVNAFT, a.s., podporuje mladé výnimočné talenty vo veku 8 až 25 rokov, ktoré vynikajú v niektorej z oblastí športu, umenia či vedy. Tento grant získala aj Kristína Smetanová. „Vďaka TNE som mohla študovať v zahraničí, na letných kurzoch v Holandsku, čo mi dopomohlo pri mnohých kariérnych krokoch.Za svoje najväčšie úspechy považujem svoje účinkovanie na hudobných festivaloch ako Viva Musica, Konvergencie či Piano Days, moje interpretácie boli odvysielané aj v rámci koncertov komornej hudby na RTVS,“ hovorí klaviristka.

Za uplynulých 15 rokov programu získalo takto podporu z programu TNE viac ako 500 talentov v súhrnnej hodnote takmer 980-tisíc eur. V minulom roku si grant vo výške 66 000 eur rozdelilo 65 detí a mladých ľudí. Rovnaká suma je určená na prerozdelenie aj v tomto ročníku. Elektronickú prihlášku, požiadavky a konkrétne kritériá programu nájdu uchádzači na webovej stránke: www.tne.sk. Grantový program je otvorený do 31. marca 2023.

AMI MÉG ÉRDEKELHET