Tip na výlet po Vianociach: kríže pri Skalitom na Kysuciach

V prípade, že si po vianočných sviatkoch nájdete čas na malý milý výlet s rodinou alebo priateľmi, máme pre vás fotogenický tip. Na Kysuciach vznikol ďalší zaujímavý bod pre návštevníkov z ďaleka, ale i pre domácich. Počuli ste už o Krížoch pri Skalitom?

Foto: Obec Skalité


Kríže na čarovných Kysuciach

Foto: Obec Skalité

Iste sa zhodneme, že v hornatých Kysuciach dominuje prirodzene krásna príroda. Je to región, kde sa kladie dôraz na tradície ale aj na aktívne trávenie voľného času. Kríže pri Skalitom sa tak skĺbením jedného i druhého stávajú ideálnym miestom pre váš ďalší výlet. Navyše, v tak symbolickom čase ako je čas povianočný.

Panoramatický chodník lásky a priateľstva 

Cieľom vytvorenia panoramatického chodníka v Skalitom bolo pritiahnuť návštevníkov z blízka i ďaleka a to na netradičných fotogenických miestach s výhľadmi do okolia. V tomto prípade sú to tri kríže. Ich inštalácia nadväzuje na osadenie lavičky na vrchole kopca Kykula – Trojak v Skalitom. Lavička je vďaka svojim rozmerom 5,3 m x 3 m najväčšia na Slovensku a ponúka nádherné výhľady na okolie. Postupným inštalovaním zaujímavých prvkov drobnej architektúry tak v okolí vzniká Panoramatický chodník lásky a priateľstva.

Prepojenie prírody a tradícií

Tvorcovia a podporovatelia chodníka majú mnoho plánov i nápadov, jedným z nich je však i potreba zabezpečenia zázemia pre predpokladaný zvýšený nárast turistov. Cieľ je však jasný: prepojiť krásy prírody, tradícií a umenia starých majstrov, ktorých práca predstavuje duchovné bohatstvo našich predkov.

Okrem Skalitého už bola osadená Lávka Kysuca v Oščadnici, kde je pripravovaný Zbojnícky chodník. V Čadci sa zas pripravuje realizácia mestského okruhu s motívom drotárskej histórie a v Krásne nad Kysucou tzv. Vrabčí chodník.

Náš tip: V prípade, že na svoje potulky máte viac času, predĺžte si pobyt v tejto časti Slovenska, alebo sa tu vráťte. Tento kraj ponúka mnoho kultúrnych a prírodných zaujímavosti, miest ideálnych na turistiku, cykloturistiku, ale aj jazdu na koňoch či rybolov. Kysuce sú známe aj lyžiarskym strediskom Snowparadise Veľká Rača, ktoré ponúka množstvo zimných aj letných aktivít. História našich predkov v spojení s prírodnými krásami je tá najlepšia reklama pre región.

Foto: Michaela Korbasová Photography

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET