Európa 5 legzöldebb városa

Ezek a haladó és környezettudatos nagyvárosok a jövő úti céljai.

Igaz, egy ideig még nem kelhetünk útra, de miért is ne meríthetnénk erőt abból, hogy azt tervezgetjük, merre indulunk majd, ha visszaállt a világrend? Ehhez adunk inspirációt olyan városokkal, amelyekben igazi természetközeli élmény lesz az utcákat róni.

Koppenhága

pixabay.com

Koppenhága, Nyhavn

A biciklisek fővárosa előkelő helyen szerepel a világ legboldogabb és legegészségesebb városainak listáin. Nem véletlenül ered Dániából a hygge kifejezés, mely egyfajta biztonságot, harmóniát, kinti-benti elcsendesedést jelent. A dánok ökologikus szemléletét bizonyítja, hogy 2025-re szeretnék Koppenhágát szén-dioxid-semleges várossá tenni. Turistaként nem hagyhatjuk ki a kikötőben található fürdőhelyeket, ahol a víz tisztasága miatt nem kell aggódnunk, legfeljebb a hőmérséklete miatt. Ne felejtsük otthon a kulacsot, hiszen a csapvíz és a városi ivókutak vize is jó minőségű. Bátran pattanjunk két kerékre, a kerékpárosok életét ugyanis remek úthálózat, számukra kihelyezett szemetesek és lábtámaszok könnyítik meg. Élmény áttekerni a modern, kígyószerű Cykelslangen hídon. De napelemes, piknikezésre ideális csónakkal is sokat láthatunk a városból. Kávézzunk a Nyhavn csatorna partján, ahol Hans Christian Andersen lakott, utána pedig irány a gasztrokalanddal kecsegtető Torvehallerne piac, ahol szemezgethetünk a bogyós gyümölcsök, fűszerek, füstölt húsok, sajtok, szendvicsek (smørrebrød) kínálatából brunchra vagy ebédre. Kihagyhatatlan a Tivoli, az egyik legrégebb óta működő vidámpark felkeresése is, ahol a melegebb évszakokban esténként élő zenével várják a látogatókat.

Zöld közterületből több mint 2200 hektár áll rendelkezésre.

Lisszabon

pixabay.com

Lisszabon ikonikus régi villamosa

Fenntarthatósági stratégiájának elismeréseként 2018- ban a portugál fővárosnak ítélték oda az Európa Zöld Fővárosa 2020 címet. A dimbes-dombos óvárost járva nehéz elhinni, mégis sikeresen vezették be az elektromos kerékpárok közösségi rendszerét, illetve Lisszaboné a világ egyik legsűrűbb töltőállomás-hálózata az elektromos autók számára. Persze a macskaköves, street artban gazdag és éjszakai életéről híres Bairro Alto negyed utcáit róni, vagy éppen a magas lépcsősorokon felkapaszkodni egy kilátópont reményében, edzésnek sem utolsó. Erőfeszítéseinkért jutalmazzuk meg magunkat egy csokoládépohárkában szervírozott cseresznyelikőrrel (ginjinha)! Szinte ajándék, ha a háttérben még érzelmes fado zene is szól... Édesszájúaknak ajánlott a tengerparti Cascais felé venni az irányt. Ezen az útvonalon találjuk Belém tornyát és azt a tradicionális cukrászdát, ahol az eredeti Pastéis de Belém süteményt kínálják. A még több zöldre vágyók ne hagyják ki a Parque Florestal de Monsantót, de egynapos kirándulásra ideálisak Sintra csodás, erdei környezetben található kastélyai is.

Lisszabon lakóinak 76 százaléka 300 méteres távolságon belül él valamilyen zöldterülettől.

Ljubljana

pixabay.com

Ljubljana

Szlovéniáról először a magas hegyek jutnak eszünkbe, de vajon gondolnánk, hogy 2016-ra Ljubljana is kiérdemelte az Európa Zöld Fővárosa címet? A belvárost rengeteg zöldterület, illetve a gyalogos- és biciklisforgalomnak fenntartott rész hálózza be. A romantikus, folyópartra koncentrálódó központ kicsi, könnyen bejárható gyalog vagy biciklivel: eltéveszteni sem tudjuk a hármas hidat és a várdombot. A városban jól működik a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás, a belvárosban utcai konténerek helyett a föld alatt gyűjtik a hulladékot. Látogatásunkkor ne hagyjuk ki a Tivoli Parkot és a botanikus kertet (Botanični Vrt) sem, utóbbi több mint 4500 különböző faj otthona. A környéken a Bledi-tó, a postojnai cseppkőbarlang vagy a Triglav Nemzeti Park meglátogatása garantálja a feltöltődést.

A városban 542 négyzetméter az egy főre jutó zöldterület.

Oslo

pixabay.com

Oslo

A skandináv országok élen járnak környezettudatosság tekintetében, összeállításunkba Norvégia fővárosa került be a 2019-es év Európa Zöld Fővárosaként. Oslóban egyre több „zöldhotelt" találni, de a norvégok példát mutatnak az ökotudatos, innovatív Vulkan lakónegyed épületeivel is. Oslót erdő veszi körül és az Oslo Fjord vizekben gazdag vidéke. A belvárosban autómentes övezetek, a tengerpart irányában természetes szabadtéri strandok kínálnak frissítő, pihentető élményt. A Viking Hajómúzeum tárlata után magunk is tengerre szállhatunk: a közeli szigetekre komppal, a Bygdøy- félsziget strandjaira gyalog juthatunk el. Nyáron a Huk és a Paradisbukta strand tökéletes grillezésre, strand- röplabdához vagy egy fürdőzéshez. A kikötő sétálóútja mellett szaunák várják a megfáradt turistákat.

A tömegközlekedésben 56 százalék a megújuló energiaforrással működő villamosok, vonatok és metrók aránya.

Galway

pixabay.com

Galway

Nemcsak zöld, de idén Európa Kulturális Fővárosa is. Az Írország nyugati partvidékén elhelyezkedő város változatos programkínálata februártól a négy kelta fesztiválra (Imbolc, Bealtaine, Lughnasa és Samhain) épül. Biodiverzitás, fiatalos lendület, kulturális élet és környezettudatosságra törekvés hatja át a kikötővárost. Évente megrendezésre kerülő tavaszi eseménye a Galway Food Festival, ahol a pazarlás elkerülését, ezen belül például a megmaradt élelmiszerek felhasználását hirdetik. Ha már gasztronómia, kóstoljuk bátran a tenger gyümölcseit, lazacot és osztrigát! Ne csak a bohém hangulatú pubokba és éttermekbe csábuljunk be, a belváros tele van hangszereket, ékszereket, könyveket kínáló, stílusos kisboltokkal, de a Salthill Promenade is remek sétahelyszín, ahol lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre. Galway ideális bázis az Aran szigetekre, a Moher-sziklákhoz vagy az Európai Zöld Levél díjat az idén elnyerő Limerick városába szervezett kirándulásokhoz is.

12 kilométeres partszakaszán 4 strand van, közülük 2 a jó vízminőséget, környezettudatosságot, szolgáltatásokat jelző kék zászlós minősítésű.


AMI MÉG ÉRDEKELHET