Krokusy v Chochołowskej doline – poľský fenomén jari

V Chochołowskej doline sa na jar prebúdza jedinečná, krehká a očarujúca krása v podobe šafranu karpatského – nazývaného aj krókus.

Foto: Shutterstock

Tieto jemné a vzácne kvety vytvárajú rozsiahle koberce, ktoré premenia krajinu ešte ospalú po zime na farebnú. Tento prírodný fenomén sa teší veľkej pozornosti verejnosti a mnohí kvôli fotografii za nimi precestujú stovky kilometrov.

Poznáte Chochołowsku dolinu?

Dolina Chochołowska je najväčšou a najdlhšou dolinou v poľských Tatrách - zaberá rozlohu 35 kilometrov štvorcových a meria 10 kilometrov. Táto oblasť je domovom vzácnych živočíšnych druhov, akými sú napríklad medveď hnedý a svišť tatranský. Rastie tu však aj rastlinný endemit šafran karpatský, alebo krókus. Najjednoduchší prístup do doliny je zo Zakopaného, najbližší slovenský hraničný priechod je Suchá Hora. Pre milovníkov prírody, atrakcií a turistov je Chochołowska dolina v čase kvitnutia krokusov neodolateľnou atrakciou.


Prečítajte si aj: Huňatý posol jari vykvitol tento rok skôr

Symbol jari

Krókusy v Chochołowskej doline vytvárajú pôsobivé koberce rôznych odtieňov fialovej a bielomodrej farby. Intenzita ich farieb je jedinečná a čarovne sa odráža na slnečných lúčoch.

Krokusy v Chochołowskej doline sú pre mnohých viac než len kvety na lúke - sú symbolom obnovy života po zime a ich kvitnutie je ako rituál, ktorý oslavuje návrat jarnej energie v údolí a krásy prírody, ktorá sa prebúdza zo zimného spánku. Každý, kto sa sem vyberie, odchádza s pocitom, že zažil niečo naozaj jedinečné.

Pravdou však je aj to, že rozkvitnutá dolina niekedy pod náporom turistov aj trpí. Netreba zabúdať, že šafran je ohrozený druh, ktorý treba nechať žiť vlastným životom. Určite teda neplánujte priniesť si domov suvenír v podobe krókusa.

Kedy kvitnú krókusy?

Každý rok v inom čase, podľa dĺžky zimy. Niekedy kvitnú na prelome marca a apríla, inokedy aj koncom apríla. Tohtoročná zima je veľmi mierna, takže je veľká šanca, že pôsobivý krókusový koberec sa objaví už marci. Kedy je teda najlepší čas vydať sa do Tatier hľadať krókusy? Existuje niekoľko spôsobov, ako to zistiť, no najistejšie sú dva: sledovať správy na rôznych horských portáloch alebo zavolať na chatu na Poľane Chochołowskej a opýtať sa na ne.

Teraz pár tipov na prírodný zážitok rušený čo najmenším počtom ľudí :

  • Vydajte sa „na krókusy“ mimo víkendu, vtedy sa určite vyhnete davom (minulý rok v jeden víkend navštívil túto atrakciu 60 000 ľudí!) a užijete si pohodu sami alebo len s hŕstkou návštevníkov.
  • Ak to nejde inak ako cez víkend, vyberte sa do doliny veľmi skoro ráno. Táto časť dňa vám zaručí pokoj, pretože ráno tam chodia len fotografi a ranné vtáčatá. Naozaj to stojí za to!
  • Za zváženie stojí aj prenocovanie v chate na Poľane Chochołowskej, tým pádom si v priebehu dňa iste nájdete svoju chvíľku na ich obdiv.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET