Tieto modely áut sa vyrábajú na Slovensku

O tom, že Slovensko patrí medzi automobilové veľmoci, nik nepochybuje. No vedeli ste, ktoré konkrétne modely jednotlivých značiek sa u nás vyrábajú?

Foto: Škoda Storyboard


Bratislava: Volkswagen Passat a Škoda Superb

Foto: Škoda Storyboard

Koncernové dvojičky sú novinkou z montážnych liniek bratislavského Volkswagenu. Mesiac po celosvetovej premiére Volkswagenu sa v bratislavskom závode koncom novembra 2023 spustila výroba štvrtej generácie Superbov. Na rovnakej linke sa montujú aj nové Passaty.

Bratislava: Volkswagen Touareg

Foto: Volkswagen

Vlajková loď automobilky, vyrábaná v Bratislave od roku 2001, sa po desiatich rokoch výroby dočkala aj hybridnej aj plug-in hybridnej verzie.

Bratislava: Audi Q7, Q8, Q9?

Foto: Audi

„Bratislavská klasika“, Audi Q7, sa u nás vyrába už od roku 2006. Odtiaľto smeruje najmä do Číny, USA a Nemecka. K nej sa pridalo kupé Q8, ktoré sa od roku 2018 vyrába výlučne na Slovensku. Pošuškáva sa, že k luxusným modelom koncernu by do dvoch až troch rokov mohol pribudnúť aj model Q9.

Bratislava: Volkswagen e-up!

Foto: Volkswagen

„Das Auto“ u nás vyrába nielen svoj najväčší, ale aj najmenší model. Hoci na jeseň 2023 koncern oznámil ukončenie výroby populárneho modelu up! so spaľovacím motorom, očakáva sa jeho náhrada elektrickým modelom ID.1.

Bratislava: Porsche Cayenne

Foto: Porsche

Kompletnú produkciu novej generácie tohto modelu vyrába opäť len bratislavská fabrika. Prvé auto zišlo z jej výrobných liniek v roku 2017. Dobrou správou pri premene na elektromobilitu je plán vyrábať v Devínskej Novej Vsi aj elektrický model Cayennu.

Žilina: Kia Ceed, ProCeed, XCeed a Sportswagon

Foto: KIA

Jediný európsky závod juhokórejského gigantu KIA produkuje najmä dlhodobo populárny model Ceed a Sportswagon, vrátane plug-in verzií. Ceed sa v Žiline nepretržite vyrába už od samotného začatia výroby v tejto montážne fabrike v roku 2006.

Žilina: Kia Sportage

Foto: KIA

Model, vyrábaný v Tepličke nad Váhom od roku 2007, má už svoju piatu generáciu a stále sa teší veľkej popularite. Pre tento podnik ide o najvyrábanejší model. KIA v Žiline oznámila plánované rozširovanie výroby smerom k elektromobilite, s jedným plánovaným elektrickým SUV a jedným modelom v nižšej strednej triede.

Trnava: Citroën C3, Peugeot e-208

Foto: Citroën

Francúzske dvojičky ťahajú produkciu automobilky Stelantis v Trnave a do sveta odtiaľto už odišlo cez 4 milióny týchto vozidiel. V októbri roku 2023 prestala automobilka v Trnave vyrábať model 208 a závod v Trnave plánuje kompletne prestavať na výrobu elektromobilov. To zahŕňa aj výmenu C3-ky za elektrickú verziu, Citroën ë-C3.

Nitra: Land Rover Discovery a Defender

Foto: Land Rover

V súčasnosti najnovšia automobilka na Slovensku vyrába v Nitre legendárne SUV a to najmä na export do Číny či Spojených štátov. Defender, vyrábaný výlučne na Slovensku, sa pre značku stal najpredávanejším modelom. Majiteľ značky, indický Tata Motors, oznámil kompletný prechod na elektromobilitu, ktorý by mal znamenať aj transformáciu nitrianskeho výrobného závodu

Košice: Volvo EX90?

Foto: Volvo Cars

Švédska automobilka, stavajúca svoj nový výrobný podnik vo Valalikoch pri Košiciach, by mala priniesť prvú čisto elektrickú výrobu vozidiel na Slovensku. Očakáva sa, že nová vlajková loď automobilky by mala nájsť svoje rodisko práve tu.

Automobilový priemysel na Slovensku v číslach

Foto: Zväz automobilového priemyslu SR

  • 5 – počet automobiliek v krajine po dostavaní fabriky Volvo
  • 10,8% - HDP našej krajiny tvorí automobilový priemysel
  • 184 – počet novo vyrobených vozidiel na 1000 obyvateľov v krajine, svetové prvenstvo
  • 261 000 – ľudí zamestnávajú výrobcovia automobilov, ich dodávatelia a subdodávatelia
  • 970 275 – počet vyrobených áut na Slovensku v roku 2022
AMI MÉG ÉRDEKELHET