​Tieto krajiny majú najviac voľných dní v Európe

V niektorých krajinách majú zamestnanci 26 dní voľna a v iných 38.

Podľa právnych predpisov EÚ musia mať ľudia vo všetkých krajinách EÚ aspoň 20 dní platenej ročnej dovolenky - niektoré krajiny sú však oveľa štedrejšie. Uvádzame, kde majú pracovníci v Európe nárok na najviac dní voľna a štátnych sviatkov.

Zákonná minimálna úroveň platenej ročnej dovolenky sa v jednotlivých krajinách EÚ líši, pričom podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) za rok 2020 má osemnásť členských štátov minimálne 20 dní. Patrí medzi ne Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Fínsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Taliansko.

Mimo EÚ vyžaduje viac ako 20 dní aj Švajčiarsko a Spojené kráľovstvo - 28 dní od zamestnávateľa.

Ešte lepšia situácia je v Rakúsku, Francúzsku, Luxembursku, Švédsku a Dánsku:

V týchto krajinách dostanete najmenej 25 dní zákonnej platenej dovolenky ročne.

Spoločnosti majú v niektorých prípadoch právo prideliť aj viac ako minimálnu ročnú dovolenku. Často sa to určuje podľa dĺžky pracovného pomeru, zmluvy a typu povolania.

​AKO JE TO S INÝMI ŠTÁTNYMI SVIATKAMI AKO VOĽNÝMI DŇAMI?

Foto: Shutterstock

Vo väčšine krajín sa nemocenská dovolenka, týždenný odpočinok, materská dovolenka, dovolenka za odpracované roky, rodičovská dovolenka a štátne sviatky počítajú oddelene od platenej ročnej dovolenky. Počet zákonných ročných štátnych sviatkov sa v krajinách EÚ bude pohybuje od 6 dní v Grécku po 15 dní v Lotyšsku, Litve a na Slovensku. Vo väčšine členských štátov to znamená viac ako 10 dní, pričom priemer EÚ vychádza na 11,7 dňa.

V rámci EÚ má Grécko najnižší počet platených sviatkov a dní pracovného pokoja (26 dní), zatiaľ čo Rakúsko a Malta majú najvyšší počet takýchto dní (38 dní). Priemer EÚ je 33 dní.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET