Ezeket a természeti csodákat egyszer látni kell

A Fly gejzír a nevadai Black Rock sivatag közelében

Míg a Plitvicei-tavakat, az Avatar-filmeket is inspiráló lebegő sziklaparkot vagy a Grand Canyont a legtöbb ember ismeri, számos természeti csoda rejtett és ismeretlen marad. Hogy ez ne maradjon így, öt lenyűgöző jelenséget mutatunk a világ különböző pontjaiból.


1. Red Beach – Kína 

A Kína keleti részén, az észak-koreai határhoz közel található Pandzsin településére igazán látványos jelenség csábítja a turistákat. A vörös part színét egy bizonyos fajta hínárnak köszönheti, melynek erősen lúgos talajra van szüksége ahhoz, hogy életben tudjon maradni. A növény a sós tengervizet is kedveli, amit fokozatosan szív fel magába, így tavasztól őszig bíbor színbe borul.

Ez is érdekelhet: Többé már nem lesz látogatható ez a látványosság kitiltották – a turistákat

2. Csokoládé-hegyek – Fülöp-szigetek

Fotó: Shutterstock

A Fülöp-szigetek egy tagját, a Bohol-szigetet homokos tengerpartjai mellett szokatlan domborzata teszi különlegessé. A sziget közepén bonbonokra, kakaóhegyekre emlékeztető, kúpszerű képződmények magasodnak, melyek a szárazabb időszakban barna színt öltenek – innen ered a neve. A becslések szerint legalább ezer, de legfeljebb kétezer ilyen dombocska borítja a sziget felszínét, melyek az erózió és a korall-lerakódások révén jöttek létre.

3. Óriás útja – Észak-Írország

Észak-Írország egyik legszebb természeti látványossága nagyjából 60 millió évvel ezelőtt, egy óriási vulkánkitörés hatására keletkezett. A kitöréssel felszabaduló bazalt a lehűlés következtében megszilárdult és összezsugorodott, a ma látható „óriási lábnyomokat” létrehozva ezzel. Az UNESCO világörökség részét képező helyszínen a becslések szerint körülbelül 37 ezer bazaltoszlop húzódik, melyek olyan szabályosak, hogy a helyi legenda úgy tartja; csak az óriások hozhatták létre.

Még több különleges jelenség: 7 furcsa hely, ahol nem működik a gravitáció

4. Márványkatedrális – Chile 

A föld, a víz és a szél erejének következtében kialakult Márványkatedrális Patagónia egyik legérdekesebb látványosság. Az összefüggő barlangrendszer a becslések szerint nagyjából 50 milliárd tonnányi, 94 százalékos kalcium-karbonátból áll.

Bár gyakran egyetlen barlangként hivatkoznak rá, a jelenség három különböző részből – a Katedrálisból, a Kápolnából és a Barlangból – áll. Impozáns nevét egy vizuális jelenség miatt kapta, mivel a rendszernek otthont adó General Carrera-tó türkizkék vize tükröződik a sziklákon, ezzel olyan hatást keltve, mintha azok márványból lennének.

+1: Fly-gejzír – Nevada, Egyesült Államok

Bár a nevadai sivatag közepén található színes látványossággal, a Fly-gejzír kívülről természetesnek hat, nem teljesen a természet alkotta.

A vörös, a barna, a zöld és a narancssárga színeiben pompázó szikla 1964-ben alakult ki, amikor is egy helyi vállalat megpróbált kutat fúrni a területén. A kútból végül forró víz tört ki, aminek hatására ásványi lerakódások képződtek rajta – de ezek a természetes folyamatok alakították ki a körülötte létesült medencéket is. A szivárványos színeit is ezek az ásványok, illetve a sziklákon élő algák okozzák.

AMI MÉG ÉRDEKELHET