Ezt nézzétek meg január-februárban!

Kultúrajánló a maradék télre, Flatley-vel és sok Nemzeti Színházzal.

Fotó: Shutterstock

Az év eleje olyan élményeket tartogat számunkra, melyekben mintegy két éven át nem lehetett részünk.

ZENE

www.instagram.com

Lord of the Dance, 2022. február 25., Incheba Expo Arena, Pozsony

Újra Pozsonyba látogat Michael Flatley Lord of the Dance című show-ja. Flatley 40 éves sem volt, amikor az ír néptáncból merítő, rockkoncertek hangulatát idéző fergeteges show-val egészen sajátos stílust hozott létre. A Tánc Urának és a Sötét Nagyúrnak legendás, sztepptánccal elmesélt történetét a világ szinte összes nagyvárosában bemutatták már. Az előadás születésének 25. évfordulója alkalmából Flatley egy speciális változatot készített, melynek pozsonyi bemutatója 2021 februárjában lett volna, ám a koronavírus-járvány miatt csak most kerül rá sor.

SZÍNHÁZ

Fotó: Shutterstock

Pjotr Iljics Csajkovszkij: A hattyúk tava, Szlovák Nemzeti Színház, 2022. január 29. és február 26.

Don Quijote, Ludwig Aloisius Minkus, Szlovák Nemzeti Színház, 2022. február 4.

David Mamet: Glengarry Glen Ross, Szlovák Nemzeti Színház

A Szlovák Nemzeti Színház január 29-re tűzte ki Csajkovszkij klasszikusának, A hattyúk tavának bemutatóját. A hattyúvá változtatott Odette és Siegfried herceg szerelmi története az egyik leggyakrabban játszott balettelőadás a világon. Kifinomult mozgásvilág és magával ragadó dallamok jellemzik a Miguel de Cervantes regényéből készült Don Quijotét is: a balett zenéjét Ludwig Minkus szerezte. Külön figyelmet érdemel a színház prózai társulatának egy őszi bemutatója is: a Pulitzer-díjas amerikai David Mametnek egy ingatlanügynökség mindennapjairól szóló, Glengarry Glen Ross című darabját viszik színre. Lapzártánkkor még nem volt ismert az ország első színpadának a teljes évre vonatkozó műsora, az előadások további időpontjairól a színház honlapján tájékozódhatnak.

KÖNYVEK

Clémentine Beauvais: Jaternice tiahnu na Paríž (A hurkák Párizsba tartanak), Absynt

Frank Herbert: Dűne, grafikus regény, Premedia

Clémentine Beauvais 33 éves kora ellenére már befutott bestsellerszerzőnek számít Franciaországban. Huszonhat éves korában jelent meg Sorcières-díjas regénye, amely három, a társadalom perifériájára szorult nő életéről szól. Főhősei egy Párizsba tartó kerékpárút kapcsán kerülnek a média figyelmének középpontjába. A szlovák Absynt kiadó portfóliójában ez első tiniregény. A Dűne című kultikus sci-fi nagy sikert aratott a mozikban. A film alapjául szolgáló regény illusztrált változata Brian Herbertnek, a szerző, Frank Herbert fiának közreműködésével jelent meg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET