Vár a nyár! Május-júniusi programajánló

Dráma a színházban, bestseller után újabb izgalmas könyv és kürtőskalács.

Itt a jó idő, hamarosan indul a fesztiválszezon, a nyári szünet előtt pedig még színházi bemutatók, új könyvek és finomságok is várnak ránk.

Gasztró és zenei fesztiválok

Kürtőskalács Fesztivál, Szakolca, 2022. május 21.

Jó hangulattal, finom borokkal és egy különleges édes finomsággal várják a látogatót a májusi „kürtősfesztiválon“ Szakolcán. A festői szépségű erdőháti kisváros nem csupán Dušan Jurkovič világhírű építész alkotásáról, a Kultúra Házáról híres, hanem a hagyományos kürtőskalácsról is.

Zvuk for Štiavnica, Selmecbánya, 2022. június 24-25.

Június végén a dzsessz, a fúziós és crossover zene jegyében Selmecbányán kerül megrendezésre egy izgalmas zenei maraton. A Zvuk for Štiavnica fesztivál keretében egy több száz éves templomban is tartanak koncertet.

SZÍNHÁZ

www.instagram.com

Valeria Schulzová, Roman Olekšák: Sziget, Szlovák Nemzeti Színház, 2022. május 21.

A Szlovák Nemzeti Színházban májusban mutatják be a Sziget című előadást. Négyen élnek egy elhagyatott szigeten, amelyet lassan elborít a tenger. Minden megváltozik azonban, amikor a szigetlakók életébe belép két másik ember.

Lars von Trier: Idióták, Kassai Állami Színház, 2022. május 27.

Meddig tettetheti magát az ember bolondnak anélkül, hogy megőrülne? Hol a spontaneitás, a szabadság, a manipuláció és a tolerancia határa? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Lars von Trier filmjéből készült, a Kassai Állami Színházban bemutatásra kerülő színpadi adaptáció.

KÖNYV

www.instagram.com

Milan Lasica, Július Satinský: Ktosi je za dverami, Media RTVS

Milan Lasica és Július Satinský replikáit sokan fejből idézik, több közülük azonban érdemtelenül feledésbe merült. Az olvasók most a legendás Ktosi je za dverami (Valaki van az ajtó mögött) tévéműsor epizódjainak szöveges átiratát is kezükbe vehetik.

Kateřina Tučková: Bílá Voda, Host

Kateřina Tučková Üldözött istennők (Žítkovské bohyne) című regénye bestseller lett. Az írónő tavasszal egy újabb drámai történettel jelentkezett. A múlt század ötvenes éveiben játszódó Bílá Voda (Fehér Víz) című regényét a női szerzetesrendek kommunisták általi felszámolásának eseményei ihlették.

AMI MÉG ÉRDEKELHET