Kultúrtrip

A szlovák kultúra legfrissebb találatait mutatjuk zenés, filmes és könyves fronton.


Könyv

Anton Heretik, Andrea Heretiková Marsalová: Sny, Ikar
Ivan Kamenec: Po Stopách Tragédie, Premedia
Milan Šútovec: Politické Slovensko, Slovart

Mindhárom könyv szerzőjében saját szakterületének kiválóságát tisztelhetjük. A 35 éve bírósági szakértőként dolgozó Anton Heretik és Andrea Heretiková Marsalová az álmokat vette górcső alá legújabb, azonos című munkájában. Milan Šútovec egy olyan, több mint 600 szócikket tartalmazó enciklopédiát állított össze, amely az Osztrák–Magyar Monarchiától napjainkig ad áttekintést a szlovák nemzet politikai életéről. Ivan Kamenec történésznek a szlovákiai holokauszt feltárására irányuló, áttörő jelentőségű műve harminc évvel első kiadásának megjelenése után új bevezetővel és a zsidó ellenállási mozgalomról szóló pluszfejezettel kibővítve jelenik meg újra.

Anton Heretik, Andrea Heretiková Marsalová: Sny, Ikar


Ivan Kamenec: Po Stopách Tragédie, Premedia


Milan Šútovec: Politické Slovensko, Slovart


Film

Holle anyó alakja a közép-európai mondából és a megegyező című Grimm-meséből is ismert

Juraj Jakubisko: Perinbaba a dva svety (Holle anyó két világa)
Zuzana Marianková: Známi neznámi (Ismerős ismeretlenek)

A tervek szerint év végén kerül a mozikba két szlovák újdonság: a Holle anyó régóta várt folytatása és az olasz kultfilm, Paolo Genovese Teljesen idegenjének szlovák feldolgozása. Juraj Jakubisko új meséjének premierjét eredetileg 2019 karácsonyára tervezték. A Holle anyó két világa főszerepében Valéria Frištik táncost és Lukáš Frlajs youtubert láthatjuk. A Zuzana Marianková rendezte Ismerős ismeretlenek forgatása nagyjából hat hétig tartott. A főszerepeket Táňa Pauhofová és Tomáš Maštalír játssza.

A Holle anyó két világának trailerét itt is megnézhetjük: 

www.youtube.com

PERINBABA A DVA SVETY v kinách od 3. DECEMBRA 2020_teaser trailer č. 2

Zene

Andrej Šeban: Rock and Roll z Rači
Dežo Ursiny: Nové mapy ticha

Ha zenei ínyenceknek keresünk ajándékot, a Csönd új térképei (Nové mapy ticha) kultikus vinillemez újrakiadásával biztosan nem fogunk mellé. A Dežo Ursiny zeneszerző és Ivan Štrpka szövegíró nevével fémjelzett album először több mint 40 éve látott napvilágot, ám aktualitásából és eredetiségéből továbbra sem veszített semmit. A szintén elismert zenésznek számító Andrej Šeban Rock and roll z Rači című albuma – instrumentális szerzeményekkel és „énekelt ötletekkel" – többéves alkotómunka eredményeként az idén jelent meg.



AMI MÉG ÉRDEKELHET