FORMABONTÓ ŐSZ

Bár a koronaválság miatt ősszel nem rendeznek vásárokat és szüreti mulatságokat, élményekben így sem lesz hiány.

mozi kertimozi

Az érdeklődőkre egyebek mellett kerek évfordulók, indián mítoszok és sötét történelmi titkok várnak.

JIŘÍ CHLUMSKÝ: GENERÁL NORO DRŽIAK: CESTA DO NEMOŽNA

unsplash.com/ Noom Peerapong

Tavaly volt éppen száz éve, hogy tragikus körülmények között elhunyt, idén pedig születésének 140. évfordulójára emlékezünk. Milan Rastislav Štefánik a szlovák történelem egyik legjelentősebb alakja, az életét felelevenítő, Generál (A tábornok) című egész estés film bemutatóját őszre tervezik. A rendező a cseh Jiří Chlumský, a főszerepben Milan Ondríkot láthatjuk. Az első szlovák egész estés trükkfilm, a tavaly bemutatott Cesta do nemožna (Út a lehetetlenbe) pedig Štefánik életútját egészen szokatlan módon, nem hagyományos eszközökkel jeleníti meg.

SILVIA LISPUCHOVÁ, ALENA HORVÁTHOVÁ-ČISÁRIKOVÁ: POSLEDNÝ BOHÉM, IKAR KAROL DUCHOŇ: OPUS 1970 – 1985, OPUS

www.facebook.com/karolduchon70

Idén lesz Karol Duchoň születésének 70., halálának pedig 35. évfordulója. Az énekest Németországban egyenesen Tom Joneshoz hasonlították. A kivételes hangú zseninek egy a különlegességeket kedvelőknek szánt könyv állít emléket. A Posledný bohém (Az utolsó bohém) című kötetet, melyhez egy lemez is tartozik, Jozef Danglár Gertli illusztrációi díszítik. Az Opus Juraj Čurný gondozásában három CD-n egy 70 dalból álló válogatást jelentetett meg. Az énekes emlékére októberben egy koncertsorozatot is szerveznek, melyen Duchoň dalai Mário Kully Kollár és Ondřej Brzobohatý előadásában szólalnak meg.

DÁVID URSINY, PETER CHALUPA: STROM ŽIVOTA, PETRUS SACHA BATTHYANY: ČO TO MÁ SPOLOČNÉ SO MNOU?, ABSYNT (ÉS NEKEM MI KÖZÖM EHHEZ?, HELIKON)

dennikn.sk

Az illusztrátor Dávid Ursiny több éven át dolgozott a Strom života (Az élet fája) című 230 oldalas kötetén, amelyben az Amazonas vidékén élő indiánok mítoszait és legendáit gyűjtötte össze. A szerző maga fordította a szöveget, amelyet gazdag jegyzetanyag kísér. A gyerekek számára is érthető történeteket különleges illusztrációk kísérik. Sacha Batthyany És nekem mi közöm ehhez? című riportkönyve kísérlet a múlttal való szembenézésre. A kötet témája a rechnitzi mészárlás, amelynél a szerző dédnagynénje, Margit von Batthyány is jelen volt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET