Od arktického umenia po múzeum nechutných potravín: 10 najlepších kultúrnych destinácií Európy v roku 2024

V roku 2024 ožíva Európa nespočetným množstvom podujatí a aktivitami, ktoré oslavujú umenie, históriu a kreativitu.

Foto: Unsplash / iSAW Company

Prvé bienále umenia na Malte, obnovená štvrť Carlsberg v Kodani, prvé hlavné mesto kultúry za polárnym kruhom... tento rok sľubuje hody kultúrnych aktivít, píše The Guardian.

Foto: Unsplash / Moritz Kindler

Nemecko: 250. výročie narodenia Caspara Davida Friedricha

V Nemecku, krajine s bohatou umeleckou tradíciou, sa oslavuje 250. výročie narodenia romantického maliara Caspara Davida Friedricha. Jeho diela, s mohutnými horami, romantickými ruinami a rozbúreným morom, budú vystavené v Hamburgu, Berlíne a Drážďanoch. Návštevníci môžu sledovať jeho stopu, preskúmavajúc miesta z jeho obrazov, ako sú ostrov Rujana alebo národný park Saské Švajčiarsko.

Malta: Prvé bienále umenia

Malta bude v roku 2024 hostiť svoje prvé bienále umenia. Podujatie s viac ako 2 500 umelcami zo 75 krajín s témou Bielomorské olivové háje, sľubuje priblížiť modernú maltskú a stredomorskú identitu. Starobylé prostredie Valletty, zapísané na zoznam UNESCO, poskytne výnimočné prostredie pre túto kultúrnu oslavu.

Foto: Unsplash / Marek Lumi

Tartu, Estónsko: Európske hlavné mesto kultúry

Tretí rok v rade bude Estónsko hostiť európske hlavné mesto kultúry. S bohatou históriou a ako najstaršie mesto v Pobaltí, Tartu ponúka viac ako 1 000 podujatí, od slávnostného otvorenia až po záverečnú oslavu. Leto na ulici Vabaduse s koncertami a umeleckými dielňami sľubuje nezabudnuteľný kultúrny zážitok.

Kodaň, Dánsko: Štvrť Carlsberg a architektonické divy

V Kodani sa otvára štvrť Carlsberg, ktorá sa buduje od roku 2008. Zrekonštruované priemyselné budovy spolu s novými výškovými stavbami tvoria jedinečnú architektonickú kombináciu. K dispozícii sú dizajnérske obchody, umelecké galérie a pestrá reštauračná scéna. Atraktívne pre návštevníkov je aj Visit Carlsberg, ktoré po piatich rokoch modernizácie opäť otvorilo svoje brány.

Foto: Unsplash / Christian Lue

Gent, Belgicko: Európske hlavné mesto mládeže 2024

V Belgickom Ghente, ktoré sa pyšní titulom Európske hlavné mesto mládeže 2024, sa návštevníci môžu tešiť na hrad Gravensteen, graffiti uličku, a zvonicu s 254 schodmi, kde si môžu užiť úžasný výhľad. Ghent ponúka aj rodinné atrakcie ako športový a rekreačný park Blaarmeersen s jazerom a piesočnatou plážou.

Bad Ischl, Rakúsko: Kúpeľné mesto a umelecké projekty

V rakúskom Bad Ischl, kúpeľnom meste, ktoré sa spojilo s vidieckymi alpskými obcami, sa uskutoční projekt Salt Lake Cities. Umelecké diela oživia opustené železničné stanice a prinesú nový nádych histórie. S ďalšími festivalmi pouličnej hudby, divadelnými podujatiami a oslavami Antona Brucknera, sa Bad Ischl stáva kultúrnym centrom.

Foto: Unsplash / Belinda Fewings

Janov, Taliansko: Výstava Artemisie Gentileschi a dni Rolli

V talianskom Janove nám Palazzo Ducale otvorí dvere pre veľkú výstavu Artemisie Gentileschi. S viac ako 50 obrazmi tejto umelkyne 17. storočia sa návštevníci môžu ponoriť do jej jedinečného umenia. Dni Rolli umožnia verejnosti prehliadku 42 palácov a odhalia bohatstvo janovskej histórie a architektúry.

Bodø, Nórsko: Hlavné mesto kultúry na severe od polárneho kruhu

Bodø, prvé hlavné mesto kultúry na severe od polárneho kruhu, sa snaží byť najudržateľnejším kultúrnym centrom. Otvárací ceremoniál na plávajúcom pódiu, koncert v ponorenej jaskyni a festivaly pozemného umenia a svetla pridávajú mestu špeciálny nádych.

Foto: Pexels

Malmö, Švédsko: Hostiteľ Eurovízie a umelecké múzeá

Švédsko, hostiteľ Eurovízie v Malmö, ponúka aj bohatú kultúrnu scénu mimo hudobného podujatia. Malmö Konstmuseum, Moderna Museet Malmö, Form/Design Center a Falsterbo Photo Art Museum predstavujú rôznorodé umenie. Mesto tiež láka návštevníkov Múzeom nechutného jedla, kde si môžu prezrieť exponáty, ktoré vzbudzujú nechutenstvo ale aj zvedavosť.

Štrasburg, Francúzsko: Svetové hlavné mesto knihy

V Štrasburgu významným spôsobom prispejú k európskej kultúre, keď v apríli získajú štafetu Svetového hlavného mesta knihy. S viac ako 200 plánovanými podujatiami sa mesto stane centrom pre milovníkov literatúry. Musée de l'Œuvre Notre-Dame a výstavy v Palais Rohan ponúknu umelecké klenoty.

Foto: Unsplash / Vincent Nicolas

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET