Kultúrne tipy s príchuťou leta

So stúpajúcimi teplotami štartuje sezóna festivalov. Divadlá chcú do prázdnin stihnúť posledné premiéry.

Foto: Trdlofest


FESTIVAL TRDELNÍKA, SKALICA, 21. MÁJ 2022

Foto: Trdlofest

Zábava, dobré víno a originálna sladká delikatesa. To všetko ponúka májový „trdlofest“ v Skalici. Malebné mesto na Záhorí preslávil nielen Spolkový dom z dielne svetoznámeho architekta Dušana Jurkoviča, ale aj tradičný trdelník.

ZVUK FOR ŠTIAVNICA, BANSKÁ ŠTIAVNICA, 24. – 25. JÚN 2022

Foto: Zvuk for Štiavnica

Koncom júna zas môžete vyraziť na hudobný maratón toho najzaujímavejšieho z jazzu, fusionu a crossoveru do starobylej Banskej Štiavnice. Počas festivalu Zvuk for Štiavnica rozozvučia aj stáročný kostol.

MILAN LASICA A JÚLIUS SATINSKÝ: KTOSI JE ZA DVERAMI, MEDIA RTVS

Foto: RTVS

Mnohé dialógy Milana Lasicu a Júliusa Satinského zľudoveli, iné zostávajú neprávom na okraji záujmu. K čitateľom aktuálne mieri kniha Ktosi je za dverami. Ponúka prepisy jednotlivých častí rovnomenného televízneho programu, doplnené o doposiaľ nezverejnené ukážky zo scenárov.

KATEŘINA TUČKOVÁ: BÍLÁ VODA, HOST

Foto: Host

Autorka bestselleru Žítkovské bohyne Kateřina Tučková priniesla na jarný knižný trh nový dramatický príbeh. V románe Bílá Voda sa vracia do 50. rokov minulého storočia, keď sa komunisti rozhodli zlikvidovať ženské rehole.

LARS VON TRIER: IDIOTI, ŠTÁTNE DIVADLO KOŠICE, 27. MÁJ 2022

Foto: Štátne divadlo Košice

Ako dlho sa dá hrať na idiota, aby sa človek nezbláznil? Hranice spontánnosti, slobody, manipulácie i tolerancie skúma inscenácia Idioti, ktorá divákom predostrie svojrázny sociologický experiment. Divadelnú adaptáciu filmu svetoznámeho Larsa von Triera uvedie Štátne divadlo Košice.

VALERIA SCHULCZOVÁ A KOL: 24, SLOVENSKÉ NÁRODNÉ  DIVADLO, 20. MÁJ 2022

www.youtube.com

Činohra SND | 24 Príbeh, ktorý je aj náš

V súčasnosti je každá hodina dňa neistá. Prináša zmenu, rozdeľuje aj spája. Tekutá realita. Nová realita. Topíme sa v nej, snažíme sa zorientovať, nadýchnuť. Nanovo si definujeme skutočnosť. Objavujeme nepoznaný strach, ale i súcit a silu pomáhať. 24. február navždy zmenil náš svet. Vojna. Krutosť. Solidarita. Ľudskosť. Civilizačný stret. Hodnoty, ktoré chceme brániť. Nádej, ktorú sa snažíme nájsť. Cesta, ktorú musíme prejsť. Obyčajné príbehy. Už sú aj naše.

AMI MÉG ÉRDEKELHET