Kultúrsokkra vágysz? Irány az 5 legszebb nemzeti park!

Az európai ember számára igazi feltöltődést jelenthetnek ezek a távoli, lenyűgöző nemzeti parkok.

Fotó: Shutterstock

Már a barlangrajzokon is jól kivehető, hogy többszázezeréve élnek marslakók a bolygónk legszebb területein, ami nem is csoda. Az ausztrál, a maláj vagy a jordán természeti terület ugyanis bárkinek testi-lelki felfrissülést nyújt, aki veszi a bátorságot, és meglátogatja. Ha a marslakók képesek voltak rá, mi sem adhatjuk alább!

Rum vádi, Jordánia

Fotó: Shutterstock

Mintha egy másik bolygóra csöppentünk volna a sziklás sivatagi terepen, nemhiába szolgált ez a védett terület olyan sci-fi filmek forgatási helyszíneként, mint a Mentőexpedíció, a Prometheus vagy a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet. Sokan csak azért keresik fel, hogy a dűnék között sétáljanak, de a park pusztasága csalóka, hiszen már az őskorban is éltek itt emberek. Felkereshetjük a nabateus templom romjait, a sziklaszorosok beduin táborait és megismerhetjük az első világháború itteni történéseit, amikor a helyiek Arábiai Lawrence mellett küzdöttek az arab felkelésben.

Gunung Mulu, Malajzia

Fotó: Shutterstock

Az elsősorban katedrálisszerű szikláiról közismert Gunung Muluban található Dél-Kelet Ázsia leghosszabb barlangja, valamint a világ legnagyobb barlangterme is, amelyben akár egy Boeing 747-es repülőgép is elférne. A malajziai parkban több mint 300 kilométernyi barlanghálózatot térképeztek fel. A bejutás csak légi úton lehetséges, és a parkőrök több tucatnyi túrát vezetnek a vadonban, de a jól jelzett ösvények akkor is varázslatosak, ha egyedül vágunk neki. A főszezon júniustól szeptemberig tart, amikor a denevérek éjszakai vándorlása is látható – ilyenkor repülő kisemlősök milliói szállnak ki hipnotikus rajokban Gunung Mulu barlagjaiból.

​Torres del Paine, Chile

Fotó: Shutterstock

A kék tóban tükröződő, három csúcsos Torres del Paine gránithegy az azonos nevű nemzeti park és egész Chile reprezentatív szimbóluma. Az ország déli részén, 2420 négyzetkilométeren elterülő nemzeti park változatos domborzatot rejt, gleccserekkel, fjordokkal, erdőkkel, jégmezőkkel és pampákkal. A látogatók többsége a hegység körüli, 80 kilométeres W útvonalat választja, a felkeresésére legmegfelelőbb időszak pedig az október és április közötti, azaz a nyári túraszezon.

​Kakadu, Ausztrália

Fotó: Getty Images

Ugyan a Blue Mountains Nemzeti Park Ausztrália leglátogatottabb védett területe, a legnagyobb viszont a Kakadu – amely az antropológiai jelentőség szempontjánból is az élen áll. Magas, meredek lejtőivel, végtelen síkságaival, lenyűgöző természetes vízeséseivel, mocsaras területeivel és vadállatokkal teli holtágaival 20 ezer négyzetkilométert foglal el az északi területen. Fontos látványosság a sósvízi krokodilok meglesése, de Kakadu legnagyobb értékének őslakos történelme számít, ráadásul ez a világ egyik legnagyobb barlangrajz-lelőhelye; körülbelül 15 ezer galéria található itt, köztük néhány 20 000 éves is.

Vatnajökull, Izland

Fotó: Shutterstock

Ha a klasszikus Izlandot szeretnénk felfedezni, keressük fel Vatnajökullt. Mindazokat a természeti csodákat megtaláljuk, amelyek híressé tették ezt a távoli szigetet: jégbarlangokat, vízeséseket és megmászható gleccsereket, amelyek gleccserlagúnákból és túlméretezett szurdokokból táplálkoznak. A hajó méretű úszó jéghegyeiről híres Jökulsárlón gleccserlagúna a fényképészek álma. A legtöbb ilyen látnivaló viszonylag könnyen megközelíthető Izland híres körútján, mintegy négy órányira Reykjavíktól. A parkot 2008-ban hozták létre a Jökulsargljufur és Skaftafell nemzeti parkok egyesítésével, így a több mint 12 ezer négyzetkilométeres területével Európa legnagyobb természetvédelmi területe lett.

AMI MÉG ÉRDEKELHET