Mit vigyél, ha kutyával mész sátorozni?

Kutyát és sátrat mindenképp...

sátor
Fotó: Shutterstock

A kutya majd kint alszik az előtérben, igaz? Hát, ha sikerül is erről meggyőzni, akkor is mindenféle aljzatot és rovarriasztót kell biztosítanod számára, ha pedig ő győz meg téged, akkor nem árt, ha nagyobb sátorban gondolkodsz... Tutitippjeink első sátrazóknak.

A felszerelés segítheti, de sok mindenben akadályozhatja is a kempingezést – főleg, ha túrázni is készültök –, éppen ezért kell ügyelned a csomag súlyára és méretére. Noha elég nagy a kínálat speciális kutyakemping-felszerelésekből, nem kell mindennek állatspecifikusnak lennie, hogy minden rendben menjen.

Nagyot, különben kiszorulhatsz...

Fotó: Shutterstock

Ha az eb közepes- vagy nagyobb méretű, valószínűleg nagyobb sátrat kell választanod a kempingezéshez. Gondolj úgy a kutyádra, mint egy másik emberre, különösen, ha leginkább kiterülve szokott aludni. Két kutyával vágsz neki a kalandnak? Fontold meg a háromszemélyes sátrat, de egy tágas, kétszemélyes darab is megteheti, ha inkább kakaós csiga pózban szeretnek pihenni a kedvenceid. Mindenképp vigyél magaddal valamilyen takarót, amit a sátor aljára teríthetsz – ez megvédi a karmolásoktól az anyagot és a végén könnyen megszabadulhatsz az összegyűlt szennyeződésektől.

Kényelmes alvófelszerelés

A kutyák rendszerint azon a hálózsákon, takarón akarnak aludni (kempingezés közben is), ahol a gazdájuk, ezért, ha használsz felfújható alvópárnát, akkor a hű társadnak is készülj eggyel – könnyű és leeresztett állapotban nem nagyobb az egész egy üdítős doboznál. Amennyiben hálózsákot is vinnél a sátor rendíthetetlen őrzőinek, akkor nekik valami tartós, vízálló terméket válassz, ami jobban bírja a strapát.

Hadd dolgozzon ő is

Fotó: Shutterstock

A legtöbb kempingben a kutyáknak mindig pórázon kell lenniük.. Nyugodtan szerezz be egy akkora kutyahátizsákot is, amit biztosan elbír a nyaralótársad. Sok kutyának örömet okoz, ha van feladata, és nem neked kell cipelni a cuccait.

Ételek és tálak

Nem mindig kényelmes az egész zacskó kutyaeledelt magaddal vinni kempingezéshez, ezért porciózd ki előre, és azt tedd bele egy száraz táskába, vagy egy átlátszó, műanyag dobozba. Ezt könnyedén be tudod pakolni az autóba, és látod is, mit rejt pontosan. Ha hosszú útra indulsz, és sok ételre van szüksége a kutyádnak, fontold meg a száraz kutyaeledelt, amihez a legjobb választás egy rugalmas anyagból készült, összecsukható tál.

​Minden más, ami fontos lehet kempingezéskor

  • Elsősegélycsomag: A szokásos elsősegélynyújtó felszerelésen kívül tegyél be egy 3%-os hidrogén-peroxid oldatot, ha azonnal meg kellene hánytatni a kutyust (vigyázz, pontosan kell kimérni az adagolást a súlyához viszonyítva!), és egy guriga öntapadós kötszert. Kullancsinvázió van, legyen nálad „kutyás" kullancs-kiszedő csipesz!
  • Világítás: Jól jöhet a fejlámpa, zseblámpa vagy a LED-es nyakörv is. Ezek különösen akkor kellenek, ha éjszakai túrára neveztél be, vagy ha késő este kell kimenni a mosdóba.
  • Jutalomfalat: A jó viselkedést mindig jutalmazni kell, különösen, ha ez az első kempingezésetek.
  • Rovarriasztó: Semmi sem rontja el gyorsabban az utazást, mint a felhőben érkező szúnyogok, bogarak. Vigyázz, mert nem minden emberi rovarriasztó szer biztonságos a háziállatok számára! Tudtad, hogy már van rovarriasztó kutyakendő is?
  • Hulladékgyűjtő zacskók: Soha nem tudsz elegendő mennyiségű ürülékzsákot pakolni! Mindig legyen 1-2 extra tekercs, mert a sok mozgástól, izgalomtól lehet, hogy többet fog „termelni" a kedvenced.
  • Terephez készülve: Mindenképpen ellenőrizd az előrejelzést, és ennek megfelelően csomagolj. Ugyanez vonatkozik a terepviszonyokra is! Fontold meg a kutyacipő bepakolását, hogy megvédd a mancsokat a forró járdától vagy a durva ösvényektől.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET