Ha kutya húzza a szánt

A fagyos Alaszka vagy Skandinávia – általában ezek a helyek jutnak az eszünkbe a kutyaszánokkal, kutyaszánhajtókkal, hófedte tájjal, szőrmékkel és a természettel szorosan összefonódott életstílussal kapcsolatban. A jó hír azonban az, hogy Szlovákiában is kipróbálhatjuk a kutyaszánozást.

Foto: Shutterstock


Garantáltan új élmények

Fotó: MisroslavMarusak.sk

Ez a nem tipikus időtöltés, amellyel biztosan nem találkozunk minden nap, nálunk, Szlovákiában is átélhető. A kutyaszánozás különleges, felvillanyozó kaland, amely során festői tájban suhanunk, kapcsolatot teremtünk a szánhúzó kutyákkal és közelebbről is megismerkedünk a hagyományokkal. Feledhetetlen és fizikailag is izgalmas aktivitás a természetben, amely nem hasonlítható a hagyományos utazási élményekhez. Eleve már az nagy élmény, hogy néhány órát tölthetünk ezeknek a bolyhos kutyusoknak a társaságában.

Ezt olvastad? Téli adrenalinlöket kutyaszánon

A kutyaszán története

Fotó: ParkSnow

A legrégebbi régészeti leletek alapján az első kutyáknak szánt hevedereket a kanadai Thule környékén készítették, és a feltevések szerint éppen itt találták fel ezt a nem mindennapi közlekedési formát, amely jelentősen növelte a túlélési, táplálékszerzési és közlekedési esélyeket és lehetőségeket a téli hónapokban.

Az északi országokban már több mint ezer éve támaszkodnak a kitartó kutyák segítségére vadászat és utazás közben is. Mindazok ellenére, hogy a kutyaszánt Alaszka nemzeti sportjának tartják, a gyökerei Kanadába nyúlnak vissza. Nehéz megállapítani, ki lehetett az első ember, aki kutyákat fogott a szánja elé.

Bár Szlovákiában nem annyira elterjedt a kutyaszánhajtás, mint néhány arktikus és szubarktikus területen, itt is megvan a maga története és a lelkes művelői, főleg azokon a vidékeken, ahol megfelelőek a téli körülmények. A mushing (kutyaszánhajtás) ott valósítható meg, ahol télen állandó hótakaró van. Legtöbbször szibériai huskyk vagy más fajok húzzák a szánt.

Kutyaszánozás Szlovákiában

Ha szeretnénk kipróbálni ezt a remek szórakozást, Dóval (Donovaly) jó célpont lehet. Ha inkább nézni szeretnénk, mint a szánban ülni, akkor 2024. február 10-és 11-én irány Bölényfalu (Zuberec), ahol a helyi kutyaszán-nagydíj jubileumi, huszadik kiírását rendezik. Árvában magunk is suhanhatunk a szánon, például az ország leghidegebb településén, Erdőtkán (Oravská Lesná).

AMI MÉG ÉRDEKELHET