V zime pracuje motorový olej v oveľa ťažších podmienkach

Aj vám ráno v zime dlhšie trvá kým sa rozhýbete? Nie ste v tom sami. Vaše auto je na tom rovnako. V studených ránach ho nútime hýbať sa, aj keď ešte nie je rozohriate – a v tom nám pomôže len kvalitný motorový olej.

Foto: Shutterstock

Dobré oleje nám umožňujú žiť život ako dobre naolejovaný stroj. A pritom nezáleží, či hovoríme o olejoch v kuchyni, alebo tých, ktoré lejeme do motora nášho auta. Aby naše telá aj naše autá dobre fungovali, kvalitný olej je dôležitý na správne a dlhodobé fungovanie.

Načo slúži motorový olej v aute

Foto: Shutterstock

Zdanlivo banálna otázka v sebe skrýva viac odpovedí. Prvotnou a samozrejmou funkciou je premazávanie. Tým, že olej vytvára na kovových častiach vozidla film, ich chráni pred opotrebením a predlžuje životnosť, aj spoľahlivosť vášho vozidla. Druhou dôležitou funkciou je prečisťovanie systému, pričom všetky nečistoty zachytáva olejový filter. Samozrejme za podmienky, že je plne funkčný. Tretia funkcia oleja je chladenie motora, keďže zahriaty motor funguje na rovnakej teplote v každom ročnom období, preto olej je akýsi strážca, aby motor fungoval za každých okolností v optimálnom režime.

Oleje fungujú celoročne

Foto: Pixabay

Výmena olejového filtra je samozrejmosťou pri výmene oleja.

Kým pri pneumatikách sa od tých celoročných kvôli bezpečnosti upustilo a na zimu prezúvame zimné pneumatiky, u olejov to malo opačný smer. V minulosti špecializované zimné a letné oleje nahradili tie celoročné. Kvalita vývoja išla dopredu a tak si dnes pred sezónou olej meniť nemusíte, no aj tak je jar a jeseň najvhodnejšou dobou na jeho výmenu. Oleja musí byť totiž dostatok a musí byť tiež pravidelne menený. Ako pravidelne? Pravidlom je, že olej by sa mal meniť každých 15 až 20 000 kilometrov, alebo raz ročne. Pri tejto výmene je výmena olejového filtra samozrejmou súčasťou servisnej kontroly.

Zimná olejová námaha

Foto: Pixabay

Zima zvyšuje nároky aj na motorový olej. Ten sa počas chladných rozjazdov ťažšie dostáva na kovové časti vplyvom chladu a jeho zníženého prietoku. Prvé kilometre, pri ktorých sa jazdí za studena, spôsobujú až 80% opotrebovania motora. Olej sa k pohybujúcim častiam motora jednoducho dostane neskôr. To je prípad najmä pre jazdu na kratšie vzdialenosti – teda zvyčajne do práce. Pri dlhších jazdách sa v zohriatom motore dostane olej na svoju ideálnu hustotu a pracuje optimálne.

Aký olej zvoliť pre svoje auto

Foto: Slovnaft

Najprv malé okienko do sveta označovania motorových olejov. Celoročné oleje v sebe majú písmeno W – ako winter, teda platí, že sú aj do zimy. Číslica pred ním určuje viskozitu pri nízkej a číslica za ním zas pri vysokej teplote. Viskozita je odpor voči prietoku, čiže oleje s nižšou viskozitou pri nízkych teplotách lepšie tečú. 5W30 má teda viskozitu 5 pri nižšej a 30 pri vyššej teplote. Tieto sú optimálne do prostredia, kde teploty klesajú maximálne do mínus 25 stupňov Celzia.

Pri výbere olejov sa však vždy držte odporúčania odborníkov v servisoch. Ak by ste chceli druhý názor, využiť môžete online poradcu pre motorové oleje a mazivá, kde zadáte typ vozidla a ideálny olej vám priamo vybehne ako odporúčanie. Každé vozidlo má svoje špecifiká, podobne ako oleje. Aj tu platí, že prémiové produkty sa vám po čase vrátia. Motorové oleje MOL Dynamic napríklad disponujú dvojitým mazacím filmom. To ocenia najviac namáhané časti motora, ako sú piesty, či ventily. Na kovových povrchoch zanechávajú ochranný film, ktorý pomáha pri rýchlo sa meniacich podmienkach. Tými sú napríklad ranná jazda v meste, po ktorej cestujete po diaľnici či medzimestskej komunikácii, kde sa motor odrazu dostáva do vyšších otáčok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET