Drive-kvíz: Ismered Londont?

Aki látott már James Bond-filmet, az Londont is látta. Nem igaz?

Fotó: Shutterstock

Piros telefonfülkék, emeletes buszok, az MI6 főhadiszállása, meg persze az Abszol úté is. London nemcsak Európa harmadik legnagyobb városa, nemcsak a világ második legfontosabb kereskedelmi központja, hanem szépirodalmi és filmes élményeink egyik centruma is. Akkor biztos ismered. Vagy nem?

London az 1800-as évek végén a kor egyik legnagyobb és legjelentősebb városa volt. Mindenki az angol fővárosban keresett magának lehetőséget, így a középréteg és a szegényebb társadalmi réteg által lakott részek túlzsúfoltak lettek, ami melegágyává vált a járványok terjedésének. A helyzet az 1800-as évek közepére már olyannyira tarthatatlanná vált, hogy külön szervezetet kellett létrehozni annak érdekében, hogy megoldást találjanak a lakosságot is sújtó problémákra. Ennek a szervezetnek a Metropolitan Board of Works nevet adták: nekik köszönhető a világ első metróvonala, az új közösségi közlekedés, és egy sokkal jobban működő csatornázási rendszert is bevezettek. A mai híres parkok és a legszebb régi hidak nagy része is ebben az időben épült, mint például a Waterloo Bridge.

De London még most, a 21. században is a legmodernebb és legélhetőbb európai városok közé tartozik, ráadásul a világ 14. legbiztonságosabb helye is. A 9 milliós metropolisz nemcsak kedvelt turistacélpont, de a britek nagy része is szeretne Londonban élni, vagy legalább ott dolgozni. Nézzük, mennyit tudsz a történelmi városról, a királynő székhelyéről és más érdekességekről!

AMI MÉG ÉRDEKELHET