Sarki fény, Mikulás és üvegiglu Lappföldön

A Mikulás otthona valós hely, ám nem egy ország, hanem egy több országot is érintő kulturális régió.

lappfold
Fotó: Unsplash

Lappföld igazi mesebeli táj, ahol megélhetjük az igazi telet, rengeteg hóval, szabadtéri programokkal , sarki fénnyel és természeti szépségekkel.

Lappföld nem egy ország, csak a mesékben és a fantasy játékokban, filmekben. Valójában azonban egy kulturális régió, amely Norvégiára, Svédországra, Finnországra és Oroszországra is kiterjed. Hagyományosan a számik (lappok) szállásterülete, ám a határokon átnyúló régió kétmilliós lakosságának mindössze 5 százaléka vallja magát száminak.

Északi sarköri területről lévén szó, gyakorlatilag két évszak váltja egymást. A szinte naplementék és napfelkelték nélküli, túrázáshoz, horgászáshoz, kerékpározáshoz, a mindenféle kültéri szabadidős és sporttevékenységhez ideális nyár májustól szeptemberig tart. A többi a tél, viszont Lappföldön ez a főszezon (lásd: Mikulás, sarki fény). Ilyenkor hatalmas egybefüggő hótakaró borítja be a területet, ám a show-nak folytatódnia kell outdoor vonalon: az erdőkben, a befagyott folyókon és tavakon vagy a közutak mellett önálló útvonalakat alakítanak ki a hószánosoknak, olykor hóalagutakon át halad a szánsztráda, amelyet közlekedési táblák szegélyeznek. Ez is turistalátványosság – bár nem elsősorban annak szánták. És, hogy még mi?

Sarkifény-les a paplan alól

Fotó: Getty Images

Például az üvegigluból kémlelhető aurora borealis (sarki fény) a Rovaniemitől 215 km-re, északra fekvő Kakslauttanen településen, amely 50 éve mindössze néhány rénszarvashúst tároló depóból állt. Azóta építészetileg és programkínálatában elképesztően gazdag üdülőfaluvá nőtt, ahol a sarki fény vadászai a 360 fokos körpanorámát nyújtó üvegkupolás, fűthető iglukban ágyból gyönyörködhetnek az északi égbolt fényszimfóniájában. Ha feltűnik, persze…

Hibátlan „all in" program lehet továbbá a lékhorgászat. A túravezetőt motoros szánon követve elsiklunk egy befagyott tóhoz, majd az útmutatása alapján léket vágunk. Horgászunk. Ha sikerrel járunk, és éhesek vagyunk, közösen tüzet rakunk, megsütjük, majd megesszük a halat, és úgy érezzük, ennél eredetibb dolgot egyszerűen nem is csinálhatnánk.

Lappföld számokban

  • Területe: 388 350 km2
  • Népsűrűsége: 5 fő/km2
  • Legmagasabb csúcsa: Kebnekaise, 2097 m (Svédország)
  • Legnagyobb tava: Inari, 1040 km2 (Finnország)

Fotó: Unsplash

Rovaniemi és környékének érdekességei:

Arktikum

A Lappföld fővárosának (is) nevezett Rovaniemi kultúrpalotája Finnország egyik kiemelt utazási attrakciója. Ebben jelentős szerepet játszik a múzeumnak és tudományos központnak otthont adó épület 172 méter hosszú, lenyűgöző üvegfolyosója. Egy bő két órás, nézelődéssel és olvasgatással teljes séta itt felér egy lappföldi (és sarkvidéki) kulturális és történeti gyorstalpalóval.

Karácsonyfalva

Santa Park. Nem összekeverendő Mikulásfalvával (Santa Claus Village). Fergeteges karácsonyi tematikájú, némely vonásában underground élménypark – Rovaniemi határán belül. Szánkózás, karácsonyi körhinta, jéggalériák, kézműves műhelyek, manók jobbra-balra. Annyira családbarát, hogy amíg a kisebbek Mrs. Gingerbread konyhájában a saját sütijüket pingálják, a Mikulás létezésében (még/már) nem hívők benézhetnek a jégbárba.

Északi gasztro

Grill csukafilé pirított lapos kenyérrel, csalánolajos salátával? Esetleg vegetáriánus Wallenberg steak paradicsomos metélőhagyma szósszal? Bárhol járunk a világban, helyi alapanyagokból készült fogásokat enni kell! A Rovaniemi belvárosában található Nili a gasztrokalandorok aranybányája, ne hagyjuk ki!

Fotó: 123rf

Mikulásfalva

Mikulásfalva, vagyis Santa Claus Village, azaz Joulupukin Pajakylä már Rovaniemi határán túl fekvő élménypark, úgy 8 km-re a várostól. Bár a faluban fellelhető alteregói megtévesztésig hasonlítanak rá, az „igazi" mikulás a Santa Claus Office-ban várja a szezont. De más látni- és tennivaló is akad itt bőven, kezdve a rövid távú, husky vagy rénszarvas húzta szánkózástól a falut átszelő Északi-sarkkör többszöri átlépésén át a rendes postaként is üzemelő Mikulás Postahivatal feltérképezéséig.

Vár a jégbár

A jegeskávéhoz télen is ragaszkodók kedvéért szögezzük le: a jégbárban jégpohárban kapják – legalábbis a Rovaniemitől 20 km-re lévő Sinettä-ban, az Arctic Snow Hotelhez tartozó időszakos (jeges) kantinban.

Ylläsjärvi és a környéke programjai:

Fotó: Unsplash

Kutyaszán

Állati vagy önerő?

Ylläsjärvi környéke ideális terep egy kétórás, havas, vezetett erdei-mezei tekergéshez – csak az a kérdés, hogy röpke felkészítés után rénszarvas vagy husky húzta szánt kormányoznánk, esetleg extrém széles és rücskös abroncsokkal szerelt kerékpárt.

Szaunagondola

Van olyan ember, akinek első hallásra nem kezd izzadni a tenyere attól a szóösszetételtől, hogy szaunagondola? A Rovaniemitől 130 km-re lévő Ylläsjärvi sícentrumához tartozó felvonó faborítású kabinjaiban maximum két-három útitárssal 20 percig verejtékezhetünk ég és föld között.

Íme, egy kis összefoglaló a számtalan programlehetőségről:

youtu.be

OFFICIAL - Kakslauttanen Arctic Resort in wintertime
AMI MÉG ÉRDEKELHET