5 tengerpart a világban, ahol nem a megszokott fehér homok vár

Más képződményekkel találkozhatunk.

Üvegstrand az Egyesült Államokban

Amikor tengerparti nyaralást tervezünk, általában a gyönyörű kék víz mellé fehér vagy sárgás homokot képzelünk el. Léteznek viszont olyan strandok is, amiket pontosan azért látogatnak az utazók, mert közel sem a megszokott látvány fogadja őket.


Üvegstrand, Egyesült Államok

Az Egyesült Államok nyugati részén, Kaliforniában található az a tengerpart, amit teljes egészében színes üvegkavicsok borítanak.

A Fort Bragg településén található strand egészen 1967-ig helyi szemétlerakóként működött, a part tisztítása ezt követően kezdődött el.

Míg számos hulladékot elszállítottak a területéről, addig az itt maradt üvegek a tenger hullámainak kitartó munkája miatt idővel üvegkavicsokká alakultak.

Éppen ezért nem is ajánlott mezítláb meglátogatni, mivel még ma is éles darabok bujkálnak partszakaszon.

Papakōlea strand, Hawaii

A Hawaii-szigetek legnagyobbikán a fehér homokos strandok mellett egy szokatlan, zöldes színű tengerparttal is találkozhatnak az oda látogatók.

A világon összesen négy ilyen partszakasz létezik, melyeknek színét a környező vulkanikus térségből származó zöldes olivin ásvány adja. Az olivin kristályai viszonylag nagy tömeggel rendelkeznek, ezért míg a közönséges homokot magával tudja sodorni a tenger, addig a zöldes változat a parton marad.

Vaadho Island Beach, Maldív-szigetek 

Az Indiától délre található Vaadho szigetének strandjára egy gyönyörű jelenség csábítja a turistákat. Biolumineszcens, azaz világító strandok olyan tengeri élőlények – például medúzák, planktonok – hatására jönnek létre, melyek szervezetében egy fénnyel járó kémiai reakció megy végbe. Amikor ezek az élőlények a partra mosódnak, a látogatók elé varázslatos látvány tárul.

Diamond Beach, Izland 

Izland tele van természeti csodákkal, közéjük tartozik az a fekete homokos tengerpart, ami tele van kisebb-nagyobb jégsziklákkal. A Jökulsárlón-tó környékén található vulkanikus tengerpart emiatt fest, mintha gyémántdarabkákkal lenne tűzdelve, ráadásul a látványt csak fokozza a fekete homokkal alkotott kontraszt.

Moeraki Boulders Beach, Új-Zéland

Fotó: Shutterstock

Új-Zéland nagyobb szigetének keleti partján húzódik az a strand, ami teljesen úgy néz ki, mintha sárkányok alakították volna ki. A Koekohe tengerparton fekvő több tonnás természetes sziklagömbök a két méteres magasságot is elérhetik, kialakulásuk a tudósok szerint mintegy 65 millió évvel ezelőttre tehető. A sziklagömbök javarészt ásványi anyagokból állnak, melyeket az idő során a természeti erők formáltak meg.

(Forrás: Bored Panda)

AMI MÉG ÉRDEKELHET