Idén ezekbe az országokban a legbiztonságosabb utazni

Kiadták a Globális Békeindexet.

Fotó: Shutterstock

Egyértelmű, hogy az egyik legfontosabb dolog egy utazás során, hogy biztonságban érezzük magunkat. Az Institute of Economics and Peace minden évben kiadja a globális békeindexét, amelyben rangsorolják az országokat békességük és közbiztonságuk relatív helyzete alapján. Mutatjuk a 2023-as eredményeket!

A mutató megállapításához összesen 23 faktort vesznek figyelembe, így például

  • a bűnözési rátát;
  • a terrorista cselekedeteket;
  • az erőszakos demonstrációkat;
  • a szomszéd országokkal való kapcsolatot;
  • és a politikai helyzet stabilitását.

Ezeket a faktorokat három fő kategóriába sorolják – társadalmi biztonság és védelem, a folyamatban lévő belföldi és külföldi konfliktusok, illetve a militarizáció tényezői.

A 2023-as jelentés szerint a globális béke a tavalyi évhez képes kicsit romlott, így 2023 a tizenharmadik olyan év lett, amikor romlott a világ általános biztonsága. Idén a vizsgált 163 országból 66-ban javult, 95-ben pedig romlott a mutató, az orosz-ukrán háború pedig jelentősen befolyásolta a globális béke szintjét.

Így nem csoda, hogy Oroszországban és Ukrajnában romlott a legnagyobb arányban a mutató, rajtuk kívül Haiti, Mali és Izrael esetében volt tapasztalható a nagymértékű romlás.

Összességében az elmúlt 15 évben a világ egyre veszélyesebbé vált, átlagosan pedig ezalatt az idő alatt mintegy 5 százalékkal romlottak az országok mutatói.

És akkor lássuk a ranglistát!

Fotó: Shutterstock

A ranglista tetején nem meglepő módon Izland végzett, aki már 2008 óta tartja a csúcsot. A második helyre Dánia került, a helyezését az alacsony korrupciónak köszönheti. A bronzérmet Írország vitte haza, aki a tavalyi eredményekhez képest öt helyet tudott előrelépni a listán.

A top10-es ranglistát Svájc zárja, a teljes rangsor pedig így néz ki:

  1. Izland
  2. Dánia
  3. Írország
  4. Új-Zéland
  5. Ausztria
  6. Szingapúr
  7. Portugália
  8. Szlovénia
  9. Japán
  10. Svájc

Szlovákia

Szlovákia idén a 26. helyre került.

AMI MÉG ÉRDEKELHET