Kijött a legújabb boldogságriport: Finnország már hetedik éve nyeri a versenyt

Szlovákia 16 helyet rontott tavalyi pozíciójához képest.

mosolygó emberek

Március 20-án, a boldogság világnapján tette közzé az ENSZ azt a több mint 140 országot vizsgáló jelentését, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy hol a legboldogabb az emberek. Egy dolog biztos: az északon még mindig nagyon jó az élet.

A friss jelentés hat kulcsfontosságú változót vizsgált az elégedettségi szint általános értékeléséhez. Ezek voltak az egy főre jutó GDP, a szociális támogatás, a várható élettartam, a szabadság, illetve a nagylelkűség mértéke, továbbá a korrupció megítélése.

Ez is érdekelhet: Idén ezekbe az országokban a legbiztonságosabb utazni

A 2012 óta évente megjelenő riport legvégén idén is Afganisztán foglal helyet. Az ázsiai állam mellett foglal helyet még Libanon, Lesotho, Sierra Leone és Kongó.

Fotó: K8/Unsplash

Ami a lista elejét illeti: Finnország már hetedik éve tartja az első helyet, de több északi országot ugyancsak az élbolyban találunk.

Dánia a második, Izland a harmadik, Svédország a negyedik, míg Norvégia a hetedik pozícióban végzett.

Ezt is olvasd el! A legbiztonságosabb városok egyedül utazó nőknek

Az Independent cikke érdekességként kiemeli, hogy az Egyesült Államok és Németország is kiesett az első húszból, míg Izrael a háborús konfliktus ellenére ötödik helyen áll. Ez utóbbi leginkább arra mutat rá, hogy a lista az elmúlt három év adatait veszi figyelembe.

Nagy visszaesés

Szlovákia 2022-es 35. helyét jócskán felülmúlta tavaly a 29. hely megszerzésével.

A 2024-es rangsorban azonban tizenhat helyet visszaesve már csak a 45. pozíciót foglalja el.

A világ 10 legboldogabb országa 2024-ben

  1. Finnország
  2. Dánia
  3. Izland
  4. Svédország
  5. Izrael
  6. Hollandia
  7. Norvégia
  8. Luxemburg
  9. Svájc
  10. Ausztrália

A jelentés megjegyezte végül, hogy a legtöbb országban a fiatalabb generációk boldogabbak az idősebbeknél. Közép- és Kelet-Európában az utóbbi időszakban ugyanakkor minden korosztályban nőtt a boldogság szintje.

AMI MÉG ÉRDEKELHET