Švajčiarsky nožík: jeho história, súčasnosť a prečo by ste ho mali mať

Pamätáte si ešte, aký nožík používal MacGyver v legendárnom seriáli na to, aby sa denne vysporiadal s nástrahami sveta? Pokiaľ ste tipovali nožík značky Victorinox, tipovali ste správne!

Foto: Victorinox


História jedného noža

Foto: Victorinox

Keď si v roku 1884 nožiar Karl Elsener otvoril v švajčiarskom mestečku Ibach-Schwyz nožiarstvo, pravdepodobne netušil, že sila značky nožov, ktorú práve vybudoval, potrvá dodnes. Rozhodol sa vyrábať vylepšené vreckové nože: vojenský nôž bol na tento účel veľmi ťažký a tiež robustný na každodenné nosenie so sebou. Preto vyvinul pre dôstojníkov ľahký a elegantný nôž, ktorý obsahoval okrem čepele aj nebožiec (vrták do dreva), otvárač na konzervy, skrutkovača aj rydlo a vývrtku. Tento model pomenoval "dôstojnícky nôž" a dal si ho patentovať. Švajčiarski dôstojníci tak dostali "dôstojnícky nôž" a mnoho záujemcov si ho odvtedy kupovalo aj v špecializovaných obchodoch. Nový multifunkčný vreckový nôž sa za krátku dobu začal tešiť veľkej obľube. Čoskoro boli k tomuto typu noža pripojené ešte ďalšie nástroje ako napr. pílka na drevo a nožničky, doplnky ako pilník na nechty, pinzeta a špáradlo, pílka a pilník na kov, „odšupinovač“ rýb, kovové meradlo, krížový skrutkovač a lupa. Dnes sa typ dôstojníckeho noža dodáva vo viac ako 100 rôznych variáciách a kombináciách. Vrcholom série je model "Swiss Champ", ktorý pozostáva zo 64 jednotlivých dielov. Má vyše 30 rôznych funkcií, je to "malý kufrík s náradím", ktorý sa ľahko drží v ruke a váži len 185 gramov.

VICTORIA a INOX

Foto: Victorinox

V roku 1909, po smrti svojej matky, zvolil Karl jej meno VICTORIA ako základ pre názov firmy. Názov firmy VICTORINOX teda vznikol zo slov VICTORIA a INOX - medzinárodné označenie pre antikorovú oceľ.

Army éra

Foto: Victorinox

V rokoch 1945 až 1949 boli vreckové nože VICTORINOX dodávané vo veľkých množstvách do obchodov americkej armády, námorníctva a letectva. To prispelo rozhodujúcou mierou k tomu, že sa švajčiarske vreckové nože stali známe doslova po celom svete a dodnes je súčasťou vybavenia mnohých profesionálnych vojakov na svete.

Umelé rukoväte

Foto: Victorinox

Chýbajúca odolnosť nožov proti skĺzavaniu bola odjakživa hlavným argumentom mäsiarov a úradov bezpečnosti práce. A tu sa podaril spoločnosti Victorinox prelomový objav. Po dlhšej dobe skúšok v mäsiarstvách a na bitúnkoch bol vyvinutý nový typ rukoväte z umelej hmoty Fibrox. Vďaka vláknitému povrchu bola dosiahnutá vynikajúca bezpečnosť dokonca aj pri mokrej a mastnej ruke.

Ďalšou ťažkou úlohou bolo dosiahnutie optimálneho ergonomického tvaru, ktorý by sedel v ruke aj po niekoľkohodinovej práci. Únava prstov a kĺbov bola najčastejšia príčina mnohých úrazov. Preto vznikla rukoväť, ktorá bola vyvinutá podľa najnovších ergonomických výskumov.

Ďalší veľmi dôležitý faktor je sterilizácia noža a jeho životnosť. Všetci, ktorí pôsobia v mäsiarskom odvetví vedia, že úrady bezpečnosti a hygieny práce venujú tomuto bodu veľkú váhu. Preto je možné všetky Fibrox nože sterilizovať pri teplote 150 stupňov bez strachu o životnosť rukoväte, ktorá si zachováva svoj pôvodný tvar.

AMI MÉG ÉRDEKELHET