A népszerű légitársaság hamarosan az utasok súlyát is mérni fogja, nem csak a csomagokét

A döntésre biztonsági okokból van szükség.

egy pár a reptéren csomagokkal

A skandináv légitársaság bejelentette, hogy hamarosan a bőröndök mellett az utasokat is ráteszi a mérlegre, írja az Express.

Február elején a légitársaság bejelentette, hogy fokozatosan bevezeti az utasok súlyának mérését. Kaisa Tikkanen, a Finnair szóvivője szerint eddig több mint ötszáz önkéntes ügyfél vett részt a procedúrában.

A cég szerint a lépés az utazás biztonságosabbá tételét szolgálja, hiszen így sokkal pontosabban tudják majd kiszámítani a repülőgép össztömegét. Hozzátették: a szélesebb körű mérlegelés még ebben az évben megkezdődik, és kezdetben önkéntes alapon történik majd. A Finnair földi folyamatokért felelős vezetője, Satu Munnukka megnyugtatta az utasokat: súlyukat kizárólag a mérleget kezelő személy látja majd, így mindenki nyugodt szívvel vehet részt a vizsgálaton.

Fotó: Tim van der Kuip/Unsplash

A Finnair egyik gépe

Azzal, hogy az utasok súlya mennyire fontos tényező a légi közlekedésben, nem a finn cég szembesül először. 2023-ban például az EasyJet egyik járatán tizenkilenc embert kértek meg arra, hogy szálljanak le, mert a gép túl nehéz volt ahhoz, hogy Lanzarotéről elinduljon Liverpoolba. A cég akkor kiemelte: az utasok önként jelentkezhettek át egy későbbi járatra, a döntésre pedig azért volt szükség, mert a repülő átlépte az időjárási körülményeknek megfelelő súlyhatárt.

A Finnair mostani közleményében azt írta:

„A felmérés célja az utasok és kézipoggyászuk átlagos súlyára vonatkozó adatok gyűjtése. Ezek a számok semmilyen módon nem kapcsolódnak az ügyfelek személyes adataihoz. Hasonló méréseket végzett egyébként a közelmúltban például a Korean Air is.”

Fotó: Markus Spiske/Unsplash

Illusztráció

Minden repülőgépnek van egy meghatározott maximális súlya a biztonságos felszállás érdekében, és ezt a súlyt semmilyen esetben nem szabad túllépni. Az összsúly a gép tömege mellett az üzemanyag, a feladott poggyászok, a rakomány, a fedélzeti ellátás, a víztartályok és természetesen az utasok súlyából tevődik össze. A légitársaságok az összes többi összetevőt pontosan ismerik, az ügyfelek és kézipoggyászuk súlyát viszont csak a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet által megerősített átlagos adatok alapján tudják kiszámítani. A Finnair ezeket a számokat helyettesíti majd a saját mérések eredményével.


AMI MÉG ÉRDEKELHET