5 különleges európai múzeum, a szennyvíztől a sebészetig

Megdöbbentően izgalmas kiállítások furcsa vagy szuper menő helyeken.

Szerencsére a múzeumlátogatás ma már nem üvegvitrinek végtelen sorát jelenti, hanem kifejetten szórakoztató elfoglaltságot, amit még a gyerekek is élveznek. Most öt olyan múzeumot válogattunk össze, amik akár az úticélunkat is meghatározhatják a következő utazásunknál.

Vasa Múzeum (Stockholm)

Fotó: Facebook

A svédországi múzeum egy 17. századi hadihajó otthona. A stockholmi Vasamuseetben megnézhetjük a hatalmas Vasa hajót, amely 1628. augusztus 10-én süllyedt el, de hihetetlenül ép formájában állították ki. A 69 méter hosszú és 48,8 méter magas, fafaragványokkal díszitett, 64 ágyúval rendelkező hadihajót darabokban hozták felszínre 1961-ben és a restaurátorok, archeológusok újra felépítették. A múzeum különlegessége, hogy nemcsak azt mutatja be, milyen lehetett abban a korban élni, amikor a hajót építették, hanem az egész kutatási folyamatot is végigkövethetjük, a felfedezéstől a hajó összerakásáig.

Old Operating Theatre Museum and Herb Garret (London)

Fotó: Facebook

Ez a londoni orvosi-egészségügyi múzeum egy templomtoronyban, azaz annak padlásán található, egy szűk csigalépcső vezet a műtőbe. 1956-ban fedezték fel a szinte érintetlen műtőt, amelyet a 19. században még gyógynövények tárolására is használtak – az épen maradt műtő 1822-ből származik. Hogy mit kerestek a gyógynövények a műtőben? Erre egyszerű a válasz: akkoriban még érzéstelenítés nélkül műtöttek, a gyógynövények voltak a gyógyszerek. A hátborzongató múzeum a Guy's and St. Thomas Kórház közelében található, a St. Thomas Str-en.

H.C. Andersen Hus (Odense, Dánia)

Fotó: Facebook

Dánia legújabb múzeuma Hans Christian Andersen dán író alkotásait ünnepli. A H. C. Andersen Hus az író szülővárosában, Odense-ben található, a múzeum különlegessége, hogy a látogatóktól azt kérik, hogy a múzeum bejárása alatt a saját kreatív meséjüket, történetüket alkossák meg. A földalatti galériában interaktív kiállításon vehetünk részt: a műalkotásokat különleges építészeti technikákkal, fényjátékkal, zenével, képekkel teszik izgalmassá, szinte játékosan ismerjük meg Andersen inspirációit, életművét.

Nemo Természettudományi Múzeum (Amszterdam)

www.instagram.com

NEMO Science Museum on Instagram: "Hey Energy Junkie, wat als je alle energie die je gebruikt zelf zou moeten opwekken?⚡Ontdek alles over onze energieverslaving in de nieuwe tentoonstelling Energy Junkies. Bezoek de extra locatie voor volwassenen op het Marineterrein Amsterdam. Vanaf vandaag geopend voor publiek! 🥳⁠🎉⁠ ⁠ 📍 Kattenburgerstraat 5, gebouw 027A. ⁠ ⁠ #NEMOdestudio"

A kíváncsi gyerekek – és szüleik – imádni fogják az amszterdami Nemo Múzeumot. Az ötemeletes épületben mindent megtanulhatnak a gyerekek a fényről, hangról, elektromosságról, robotokról vagy az építkezés fizikájáról. A 12 éven felüli gyerekeket egy külön emelet (Humana galéria) várja, ahol az emberi test biológiájába vezetik be a fiatalokat, beleértve a társas érintkezést és a pszichológiát is. A kiállítás nagyon profin szólítja meg az ifjabb generációt, az egész múzeum interaktív, ahol fizikai kihívásokkal és fejtörők segítségével mutatják be a természettudományokat.

Musée des Égouts (Párizs)

Fotó: Facebook

Merülj el (szó szerint) Párizs csatornázásának történetében a francia főváros szívében! Elsőre bizonyára bizarrnak tűnik az ötlet, ám a tárlat tényleg nagyon érdekes: Párizs föld alatti csatornaalagút-hálózatában a Musée des Égouts-ban egy szennyvízelvezető munkás nyomdokaiba léphetünk, aki mindent megtud az ipari szennyvízelvezetésről, a környezetről és az ökológiáról. Egy ilyen látogatás után egészen biztosan mást fogunk gondolni a (fölösleges) vízszennyezésről és hogy mennyire fontos része a nagyvárosi létnek a jó szennyvízelvezetés.

AMI MÉG ÉRDEKELHET