Egymillió utas is megfordul a világ legnagyobb vasútállomásán

Szinte egy város a városban.

A Grand Central Terminal Manhattan szigetén, New York Cityben található és nemcsak méreteivel kápráztatja el az odalátogatókat: az állomás messze földön híres építészeti megoldásairól is.


A vasútállomások funkciója általában az, hogy eljuttassanak minket úti célunkhoz. A világ különböző pontjain azonban vannak olyan pályaudvarok is, amelyek már önmagukban is turistalátványosságnak számítanak – ilyen a New York-i Grand Central Terminal is.

Photo by Robert Bye on UnsplashGrand Central Station, New York

Manhattan vasútállomása – mely egyben a világ legnagyobb pályaudvara is – több mint 100 éve adták át a forgalomnak.

Hatalmas tereiben naponta átlagosan 750 ezer ember fordul meg, és a nyári időszakban ez a szám akár az 1 milliót is elérheti.

Az épület 49 hektáron terül el, két emeletes és szintjein összesen 44 peron és 67 vasúti sín található. Átlagosan 58 másodpercenként fut be vonat Manhattan főpályaudvarára.

Ezek a számok már önmagukban is tekintélyt parancsolóak, de a Grand Central Terminal azonban elsősorban nem a méretének köszönheti hírnevét.

Shh! Can you keep a secret? In his new book "Grand Central: How A Train Station Transformed America," Sam Roberts of The ...

The Secrets of Grand Central Terminal in New York City | The New York Times

A vasútállomást a kor legnevesebb amerikai és francia építészei álmodták meg, úgynevezett Beaux-Arts stílusban. Az épület korának minden igényét kielégítette: több mint 80 étterem és üzlet kapott benne helyet, melyek közül máig a Grand Central Oyster Bar számít a leghíresebbnek. Az idő múlásával pedig mindig újabb és újabb funkciókkal bővült a pályaudvar,

ma már könyvtárat és teniszpályát is találunk itt.
Photo by Alexa Soh on Unsplashgreen and white map illustration

A 42. utca és a Park Avenue kereszteződésénél fekvő épület leghíresebb látványossága azonban mégsem az egyik üzlet vagy vendéglátó egység, hanem a terminál elsődleges csarnoka, a Main Concourse. A terem 3300 négyzetméteres falain szebbnél szebb kőfaragásokat csodálhatunk meg, de érdemes feljebbre is tekintenünk:

a mennyezetet teljes egészében egy freskó borítja be, mely egy csillagos égboltot ábrázol, ahogy az a Földközi-tengerről a téli időszakban látható.

Érdekesség: egy utas 1913-ban kiszúrta, hogy az égitestek egymáshoz való elhelyezkedése nem egészen pontos, a hibákat azonban azóta sem javították ki.

Fotó: Unsplash/Alexa Soh

A híres freskó egy részlete

A gyerekek kedvence azonban nem a főcsarnok, hanem az úgynevezett suttogófolyosó. Itt, ha a a megfelelő helyen kezdnünk suttogásba, akkor azt a folyosó másik pontján tisztán lehet hallani.

Ha tehát New Yorkban járunk, a Grand Centralra ne csak eszközként tekintsünk, amely eljuttat minket A pontból B-be, hanem járjuk be úgy, akár egy múzeumot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET