A világ 7 legszebb autós túrája

Van, amit tényleg kocsival érdemes végigjárni. Ilyen például a sósivatag!

Fotó: Shutterstock

Bár autós túrákat szedtünk össze, valójában a kocsi itt csak a közlekedési eszköz, a program viszont ezer kaland a szabadban! Közel s távol autóutak, amelyek mentén túrázhatunk, búvárkodhatunk, bringázhatunk vagy csak álmélkodhatunk a táj elképesztő gyönyörűségén.

Cabot Trail, Kanada

Fotó: Shutterstock

A 300 kilométeres, békés út folyamatosan vonzza az autós kirándulások szerelmeseit. Ez kicsit sem meglepő, ugyanis a régi halászfalukon kívül gyönyörködhetsz az óceán kékségében, a régi erdőkben, az őskori sziklákban, és isteni ételeket kóstolhatsz. A homár az éttermek fő különlegessége a Cabot Trail mentén, de nyugodtan választhatsz rákot, osztrigát, kagylót vagy makrélát, biztosan minden friss, helyi fogásból származik. Megállás nélkül az egész út körülbelül öt órát vesz igénybe, de érdemes 3-5 teljes napot rászánni a programra, és minél többet kalandozni a szabadban. Lehet túrázni, kajakozni, lovagolni, hajókirándulni, jó időben úszni, télen motoros szánozni, de akár egy bálnalesre is benevezhetsz.

Garden Route, Dél-Afrikai Köztársaság

Fotó: Shutterstock

Ha nagy elvárásaid vannak a Garden Route úttal kapcsolatban, nem fogsz csalódni. Itt tekintélyt parancsoló hegyek és bájos tengerparti városok váltogatják egymást. Akár egy nap alatt is megteheted a 300 kilométert, de itt sem érdemes végigrohanni a távot. Inkább minél többször parkolj le, és búvárkodj, horgássz (ezekre mind befizethetsz) vagy csak sétálj nagyokat. Az Indiai-óceán viharos partján található Tsitsikamma Nemzeti Park az ország egyik legfontosabb védett területe, őshonos erdői a madárvilág legfőbb menedékei.

Salar de Uyuni, Bolívia

Fotó: Shutterstock

Nem hó, só!

A bolygó legnagyobb és legfigyelemreméltóbb sós síkságán –ami a régen elpárolgott őskori tavak hagyatéka – keresztül utazni nem kevés tervezést igényel, de alapos felkészüléssel életre szóló élményben lehet részed. A sósapályos túrák legnépszerűbb kiindulópontja Uyuni városka, tele turisztikai irodákkal a Plaza Arce főterén. Mivel Uyuni nagyon közel van a sós síksághoz, akár egynapos kirándulásra is benevezhetsz, de sok turista vág bele a háromnapos (vagy még hosszabb) túrába, amely magában foglalja a déli sivatagokat, vulkánokat, gejzíreket, meleg forrásokat és magaslati tavakat. Autós kirándulást mindenképp a szárazabb hónapokban, májustól novemberig érdemes tervezni.

Pulától Dubrovnikig, Horvátország

Fotó: Shutterstock

Szerencsére van olyan partszakasz, amihez itthonról sem kell olyan nagy utat megtenni. Indulj el Pulától, és autókázz a parton Dubrovnik felé, de közben szakítsd meg az utat Rijekában, Zadarban, Splitben és bárhol máshol, ami csak megtetszik. Horvátország történelme és kultúrája lenyűgöző, rengeteg régi, öbölben található halászfalut fedezhetsz fel. Starigrad kod Senja bármelyik évszakban a béke „szigete”, de fel kell készülnöd egy kimondottan kanyargós, meredek útra, ahol maximum egy autó fér el, és csak egy szempillantásra van a szakadék.

Karakoram Highway, Pakisztán

Fotó: Shutterstock

Jobb, ha tudod, hogy ez a legmagasabban található aszfaltozott út a világon, és így itt található a legmagasabban – 4800 méteren – elhelyezkedő határátkelő is. Ez egyike azon kevés útvonalnak, amely átszeli a Himaláját, és az egyik legveszélyesebb útvonal is. A terep finoman szólva igencsak egyenetlen, és nagy téli hó esetén járhatatlan, le is zárják hónapokra. Az 1300 km hosszú autóút telis tele van hegyi pihenőkkel, amelyekről csodálatos a kilátás és sok a történelmi emlék is – régen karavánútként szolgált, az ősi Selyemút egyik ága volt. Kezdd az utat Hasan Abdalban, és menj el egészen a kínai határig!

Ring Road, Izland

Fotó: Shutterstock

A 1333 kilométeres körgyűrű az egész országot körüljárja, ezt a távot sebességtől függően 12 vagy 13 óra alatt meg is teheted. Az igazat megvallva, legalább egy hetet érdemes betervezni, hogy ne fáradj el nagyon és kellőképpen be tudd fogadni a természet szépségét. A Reykjavík és Egilsstaðir közötti rész a festőibb fele az útnak, ahol vízeséseket és gleccserlagúnákat is láthatsz vezetés közben. Amikor az izlandiak a körúton nyaralnak, először megnézik az időjárás-előrejelzést, majd egyenesen a sziget legnaposabb sarkába hajtanak. Alhatsz sátorban és lakóautóban, így még különlegesebb lesz az élmény.

Atlantic Road, Norvégia

Fotó: Shutterstock

Nem kell minden országúti kirándulásnak többnapos maratonnak lennie. Néha elegendő csak egy néhány órás, élménydús autókázás csodás kilátással és egy kiadós piknikezéssel (az itt kötelező!) tarkítva. Az út valamivel több 8 kilométernél, de minden métere lenyűgöző, hiszen a nyugati parton kígyózik elképesztő tájakon haladva, így egyértelműen megérdemelte a „világ legszebb autóútja” címet.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET