Az idei legjobb brit tájképek

Szemet gyönyörködtető alkotások a természet hathatós segítségével.

Fotó: Natasha Burns

A Landscape Photographer of the Year (Az év tájfotósa) versenyt 2006-ban alapították, kifejezetten az Egyesült Királyság tájaira összpontosítva. Ettől függetlenül a világ bármelyik pontjáról bárki benevezhet, ám kikötés, hogy a képnek Nagy-Britanniában, Észak-Írországban, a Man-szigeten, vagy a Csatorna-szigetek egyikén kell készülnie.

Fotó: Will Davies

A ködös erdők csendjétől, a napsütötte partszakaszokon és a sötét sikátorokon át a látványos naplementékig, a tajtékzó hullámokig és a vadregényes hegyvonulatokig a 15-ik Landscape Photographer of the Year verseny ismét számos tehetséges fotós munkáját vonultatta fel. A versengést négy kategóriában írják ki: Klasszikus, Városi, Fekete-fehér és Egyedi látásmód (ebbe a személyesebb, kísérletezőbb fotókat várják). A 10 ezer fontos fődíjat idén Will Davies érdemelte ki egy mesterien megkomponált felvétellel.

A walesi Brecon Beacons Nemzeti Parkban készült fotó egyetlen képbe sűrítve ragadta meg három különböző évszak tónusait.

Fotó: Demi Oral

Egy másik fotó is kiemelkedett az idei díjazottak közül: a Klasszikus kategória győztese, Demi Oral, szintén Walesben, a Sárkányhát néven ismert vidéken örökített meg egy bámulatos szivárványt. Látta, hogy vihar készül, így a megkereste a megfelelő pozíciót, és kivárta a látványos természeti jelenség kialakulását.

Az díjazott és elismerésben részesült fotókkal két formában is találkozhat a nagyközönség.

Egyrészt október utolsó napján a válogatás az igényes fotóalbumként jelenik meg, másrészt a brit vasútállomásokon ezen a napon indul útjára egy időszakos kiállítás. Elsőként a londoni Paddington pályaudvaron lesznek láthatók a felvételek, de többek között Manchesterbe és Glasgow-ba is eljutnak majd.

Válogatás a díjazott fotókból

Fotó: Gray Eaton


Fotó: Itay Kaplan


Fotó: Cal Cole


Fotó: Damian Waters


Fotó: Kevin Williams


Fotó: Jian Hui Mo


Fotó: Simon Turnbull


Fotó: Natasha Burns


Fotó: Melvin Nicholson



AMI MÉG ÉRDEKELHET