A 10 legszebb európai vár és kastély

Vagyis egyfajta szempontrendszer szerint a legszebbek, de azért nem lehet okunk panaszra.

Versailles
Fotó: Shutterstock
A listába azok az épületek tudtak bekerülni, amiket sokan ismernek, sok turista látott már. De sebaj, ha találunk egy kevésbé ismert, de sokkal szebb várat, akkor tartsuk meg magunknak az élményt, hátha elkerülheti a turistainváziót.

Az európai városok mindig nagyon sok szép, híres épületet tartogatnak az utazóknak, egy-egy kastély falai művészeti stílusokról, történelmi korszakokról, érdekes családi történetekről mesélnek nekünk. A The Thinking Traveller utazási oldal megvizsgálta, melyik európai kastélyok a legnépszerűbbek a nagyközönség körében, és összeállítottak egy rangsort a legszebb és az Instagramon a legnépszerűbbnek bizonyult palotákkal – a listára egy budapesti palota is felkerült.

​1. A Tower

Foto: 123rf

Tower London

Börtön, erődítmény, fegyverraktár, állatkert, ráadásul itt őrzik a brit koronaékszereket is. A Temze partján a XI. században épült vár ma már a Világörökség része. A Tower a brit főváros népszerű látványossága, Hódító Vilmos 1066-ban a Temze mentén építette fel az első, Fehér Tornyot a normann hatalom és dominancia szimbólumaként. Az évszázadok alatt további 21 toronnyal bővült az áthatolhatatlan erőd, ami egyben a legszebb kastély is a ranglista szerint.

2. Edinburgh

Fotó: Shutterstock

Felhőbe hanyatlott...

A Castle Rocknak nevezett, 350 millió éve kialakult vulkanikus szikla tetején elhelyezkedő kastély Skócia egyik legjelentősebb történelmi helyszíne, amely egész évben nyitva áll a látogatók előtt. A kiemelkedően szép Edinburgh-i kastély nem az egyetlen látványosság a városban, érdemes több napot szánni erre a helyre!

3. Mont Saint-Michel

Fotó: Getty Images

A történelem és az építészet szerelmesei számára egyaránt kitűnő úti cél az árapály-szigeten magasodó apátság és várkastély. Mont Saint-Michelre sokan begyalogolnak, ám a helyiek, részben a balesetveszély miatt, inkább a kiépített utat ajánlják. A tenger egyébként csak kéthavonta veszi teljesen körbe a sziklaszigetet, olyankor kizárólag a gáton át érhetjük el a káprázatosan szép kastélyt.

4. Prágai vár

Fotó: Shutterstock

A cseh elnöki rezidencia már a Német-római Birodalomban is hatalmi székhely volt. Emellett Guinness-világrekordot is tart, mivel ez a világ legnagyobb ősi várkastélya! Ha szeretsz finomakat enni és mellé helyi sört kortyolni, akkor semmiképp ne hagyd ki Prágát és a kastélyt!

5. Windsor

Fotó: Shutterstock

A világ egyik legrégibb és legnagyobb ma is működő palotája, amelynek építése Hódító Vilmos idején kezdődött a XI. században. 2011-2022- között a néhai II. Erzsébet királynő elsődleges rezidenciája volt.

6. A római Angyalvár

Fotó: Shutterstock

A Hadrianus császár mauzóleumaként épült Sant'Angelo kastély az idők során erődítményként is szolgált, ma múzeum, de volt a pestisjárvány alatt szent hely, később pedig börtön is. Egy biztos: ez a kastély már sokat látott az emberiség történelméből!

7. Neuschwanstein kastély 

Fotó: Shutterstock

A Neuschwanstein, azaz Új Hattyúkő várkastély Bajorország déli részén áll egy sziklaszirt tetején. A palotában két hatalmas bálterem és egy mesterséges fedett barlang is található. Eredetileg az 1800-as évek közepén II. Ludwig király rendelte meg az épületet, hogy az ideális (vagy legalábbis a számára ideális) középkori mesebeli kastélyként magasodjon a szirt tetején.

8. Budavári Palota

Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Galériának és a Budapesti Történeti Múzeumnak otthont adó impozáns épület a Duna-parton magasodik a város fölé.

9. Versailles-i Palota

Fotó: Shutterstock

A Napkirály, XIV. Lajos által építtetett rezidencia gyönyörű kertjeivel és pazar belső tereivel ma Franciaország és a világ egyik legszebb kastélya és kertje. Versailles Párizstól mindössze fél órára van, a vonattal könnyen megközelíthető látványosság a legnagyobb barokk palota, amely nemcsak esztétikuma miatt vonzó látványosság, de az európai történelem egyik legfontosabb színhelye. Érdemes egy egész napot rászánni a bejárására.

​10. Castel dell'Ovo

Fotó: Shutterstock

A legenda szerint Vergilius római költő egy varázslatos tojást helyezett a vár alapjaiba annak építése idején, innen kapta a nevét – Castel dell'Ovo, vagyis Tojásvár. A vár UNESCO világörökség, ma azonban nem az eredeti épületet láthatjuk. Az utolsó nyugat-római császár, Romulus Augustus erre a szigetre vonult vissza száműzetése után, ám akkor még nem a ma is látható vár állt ott; azt többször lerombolták, lebontották az építményt, majd a 12. században épült újra a ma is látható kastély.


AMI MÉG ÉRDEKELHET