Légy bátor, mint Szent Bálint, és készítsd el valamelyik desszertet!

Valentinus az életét kockáztatta a leendő házasokért. Te mit tennél meg a szerelmedért?

Fotó: Grőber Adél, Unsplash

Valentinus a mártírhalált kockáztatta azzal, hogy ellenszegült a római császár akaratának, és titokban összekötötte a házasulandók életét. Ha ezt nehéz is lesz felülmúlni, egy csokiszív vagy vörös rózsa helyett esetleg elkészíthetünk egy desszertet a kedvesünknek. Vagy tehetünk valami még bátrabbat: bocsánatot kérünk, megbocsátunk, megmutatjuk a gyengeségünket...

A februári virágajándékozás szokása a 3. században élt Szent Bálint, azaz Szent Valentin nevéhez fűződik. Abban az időben II. Claudius császár ült a Római Birodalom trónján, aki úgy vélte, hogy a legjobb katonák a nőtlen férfiakból lesznek, ezért a fiatal férfiaknak megtiltotta a nősülést. Egy keresztény pap, Valentin azonban a szerelmeseket titokban összeeskette, és az újdonsült házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. A legenda több különböző verzióban maradt fenn, a vége azonban mindegyiknek ugyanaz: a jóságos Valentin a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé vált.

Idővel a Valentin-nap a világ számos országában elfogadott ünneppé vált, sőt, jelentéstartalma is kibővült – nemcsak a szerelmesek köszöntik egymást ezen a napon, hanem a közeli hozzátartozók és a barátok is valamilyen édes figyelmességgel kedveskednek egymásnak.

Vörösborban párolt körte brownie-val és csokiszósszal

www.instagram.com

Login • Instagram

A körtét meghámozzuk, lábasba tesszük, ráöntjük a vörösbort és megcukrozzuk. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait a héjával együtt, és a körtét alacsony lángon puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A brownie-hoz összeolvasztjuk a csokit, cukrot és a vajat, hozzáadjuk a tojásokat, lisztet, kakaót és sütőport. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Ha a tészta kihűlt, korongokat szúrunk ki belőle. A tányérok aljára csokiszószt teszünk, amit étcsokiból és vajból egy kis vaníliás cukor és száraz vörösbor hozzáadásával készítünk el. A szószra tesszük a brownie korongokat, amelyekre ráhelyezzük a körtéket. Tálalás előtt a körtéket is meglocsoljuk csokiszósszal.

Vaníliás panna cotta gránátalmával

A tejszínt összekeverjük tejjel, porcukorral, vaníliás cukorral és vaníliaaromával. Felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a porzselatint, és folyamatosan keverjük, amíg teljesen feloldódik. Átszűrjük egy szűrőn és formákba öntjük. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük. A gránátalmát kimagozzuk. A vizet felforraljuk, hozzákeverjük a porzselatint és átszűrjük. Hozzáadunk pár csepp piros ételfestéket és a gránátalma magjait. A kihűlt gránátalmás keveréket a vaníliás rétegre kanalazzuk, és visszatesszük a hűtőbe. Tálalás előtt a formákat forró vízbe mártjuk, egy tányérra fordítjuk, végül gránátalmamagokkal díszítjük.

Csokifondü

www.youtube.com

LEGO Chocolate Fountain / Lego in real life - Stop Motion Cooking & ASMR

A tejszínt közepes hőfokra hevítjük, belekeverjük az apróra tördelt étcsokit. Ízesíthetjük kevés rummal, reszelt citrom- vagy narancshéjjal. Adhatunk hozzá vajat, amitől fényesebb, krémesebb lesz. Átöntjük a fondüedénybe, mely melegen tartja, és kezdődhet a mártogatás. A mártogatnivalók lehetnek gyümölcsök (eper, banán, kivi, ananász, narancs, aszalt gyümölcsök stb.), kalács, piskótatészta, kekszek, de akár pillecukor is.

Selymes borhab

www.instagram.com

Ez a desszert készülhet édes fehérborral vagy akár pezsgővel is, ami elegáns, emelkedett ünnepi hangulatot kölcsönöz neki. A tojássárgákat simára keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Vízgőz felett egészen fehér habbá verjük, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a bort vagy a pezsgőt. A gőzről levéve kihűlésig folyamatosan verjük. A borhabot poharakba osztjuk, néhány órára hűtőbe tesszük, és csokipelyhekkel, gyümölccsel vagy kandírozott ibolyavirággal, rózsaszirommal díszítve tálaljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET