Lesné železnice v Maďarsku

Hoci hrali na Slovensku lesné železnice významnú úlohu v našich dejinách, nie sme jediná krajina, kde sa intenzívne využívali. U našich susedov ich nájdete tiež v početnom množstve.

Foto: Shutterstock

Vybrať sa na výlet lesnou železnicou v dnešnej rýchlej dobe vám pripomenie, že v živote občas musíme aj spomaliť. Hoci v čase ich budovania boli lesné železnice prielomom v rýchlosti aj množstve prepraveného tovaru, dnes sa nad tým už len pousmejeme a vydáme sa sediac na drevených laviciach týchto vlakov za skutočnou romantikou do lesov. A samotná jazda nemusí byť cieľ – pri lesných železniciach v Maďarsku je čo objavovať.

Detská železnica Budapešť

Foto: Gyermekvasút, Budapest

Podobne ako Košice, aj hlavné mesto Maďarska má svoju detskú železnicu. Z kopca Széchenyi vás zavedie kľukatením v Budínskych lesoch severozápadne od mesta do obce Hűvösvölgy. Po ceste si môžete urobiť výlety na pekné vyhliadky, ako je pôsobivá historická Alžbetina vyhliadka (Erzsébet-kilátó), alebo vyhliadky Kaán Károly-kilátó či Makovecz Imre-kilátó. Alebo si len vychutnajte panoramatické scenérie tunajšieho parku Normafa.

Lesná železnica Szilvásvárad

Foto: Szilvásvárad kiskvasút

V Bukových horách, asi 50 km južne od Tornale, nájdete aj lesnú železnicu s najstrmším stúpaním v krajine. Zavedie vás do hlbín populárnej doliny Szalajka, kde nájdete lanový park, múzeum pod holým nebom a dozviete sa viac o lesníctve a tunajšej faune i flóre. Nachádza sa tu aj múzeum ľudovej architektúry Szabadtéri néprajzi múzeum. Hlboko v horách je vrcholným zážitkom horné jazero Sipovics Tengerszem, ktoré je ukryté v ohromujúcej zeleni bukových lesov. Je to ideálne miesto na jarný výlet.

Len neďaleko nájdete aj ďalšiu miestnu lesnú železnicu – Felsőtárkány. Jej najväčšou atrakciou je miestna rozľahlá obora divej zveri, Egeresvölgyi vadaspark.

Mátravasút

Foto: Mátravasút

Stále blízko nájdete aj Štátnu lesnú železnicu Gyöngyös, ktorej však nikto inak nepovie než Mátravasút. Z Gyöngyösu vedie v dvoch vetvách do Szalajkaházu a Mátrafüredu. V horách si môžete dopriať výstup na vyhliadku Kozmáry a celá rodina tu smelo môže stráviť deň v Oxygen Adrenaline parku s 35 atrakciami, ktoré vám zaručia zážitky a spomienky na výlet.

Lesná železnica Gemenc

Foto: Ökoturisztikai Központ Gemenc

Lesné železnice prenikli nielen do pohoria Matra na severe krajiny. Na juhu, blízko rieky Dunaj, na pomedzí hranice s Chorvátskom a Srbskom, nájdete jedinečný les a poslednú prílivovú oblasť Dunaja v krajine. Rovnomenná železnica vás tu zoberie hlboko do lesov a miestne náučné chodníky stále dokážu človeku priblížiť, ako vyzerala táto oblasť ešte predtým, než v nej začal dominovať človek. Trochu pohybu vám dopraje výlet na vyhliadku Sárosi kilátótorony.

Keď už budete v tomto regióne, priamo na okraji mesta Pécs, je aj krátka lesná železnica Mecsek v tunajšom rovnomennom pohorí. Ak sa vydáte sem, určite neobíďte tunajšiu zoo a akvárium (Pécsi Állatkert és Akvárium-terrárium).

AMI MÉG ÉRDEKELHET