Klasické dovolenkové destinácie, koronavírus a leto 2021

Hoci sa v minulom roku mnoho z nás rozhodlo dovolenkovať doma, tento rok si vzhľadom na odopierané cestovanie po svete a postup očkovania mnohí trúfame aj na dovolenku v zahraničí. Pokiaľ budete mať za sebou druhú dávku vakcíny alebo prekonané ochorenie, máte to o niečo ľahšie, no stále tu je viacero „ale".

Foto: Getty Images Hungary

Pokiaľ váhate, či sa prihlásiť na očkovanie proti Covidu-19 alebo nie, možno vás presvedčia širšie možnosti dovolenkovania, pokiaľ budete mať za sebou obe vakcíny. Do 18. mája aktuálne platí zákaz cestovania do zahraničia na účely rekreácie. Očakáva sa však, že sa tieto opatrenia uvoľnia už možno v polovici mája a toto leto budeme môcť vycestovať za hranice. Kam sa teda budete môcť vybrať a za akých podmienok?

Podmienky na vycestovanie na letnú dovolenku 2021 

Foto: Getty Images Hungary

Pre vycestovanie mimo našich hraníc je výhodou byť po očkovaní obomi dávkami jednej z vakcín proti Covidu-19 alebo mať toto ochorenie prekonané – a k tomu mať vydané príslušné potvrdenie od doktora. Tieto podklady sa budú môcť uplatniť na vydanie takzvaného zeleného kovid certifikátu. Ten bude aj v digitálnej podobe, a tak sa okrem občianskeho preukazu či pasu preukážete QR kódom v mobilnej aplikácii, ktorú bude môcť príslušný úradník naskenovať a nebudete už potrebovať ďalšie testy. Aktuálne sa v Bruseli intenzívne rokuje o tom, aby sa občania s platným kovid-pasom mohli presúvať v rámci EÚ bez obmedzení. To je však, ako všetko pri dnešnom cestovaní a opatreniach, veľmi premenlivé z jedného dňa na druhý. Ak ste behom posledného pol roka prekonali ochorenie Covid-19, platí pre vás viacero výnimiek z testovania a karantén. Musíte mať však vždy so sebou potvrdenie o prekonaní choroby, pre istotu v anglickom jazyku.

Typické destinácie Slovákov a opatrenia leta 2021

Foto: 123rf

Hoci minulý rok dovolenkovala v Chorvátsku len pätina oproti zvyčajnému pol miliónu Slovákov, od turizmu závislá krajina sa pripravuje na lepšiu sezónu tento rok. Okrem miestnej značky „Stay Safe in Croatia" (buďte v Chorvátsku v bezpečí), ktoré môžu získať mnohé podniky, je krajina dovolenkárom otvorená. Najjednoduchšie to máte, ak ste zaočkovaní aj druhou dávkou a od nej uplynulo už 14 dní. Vtedy vám stačí len potvrdenie o očkovaní a môžete cestovať. Ak nebudete zaočkovaní, musíte mať so sebou v Chorvátsku negatívny antigénový test nie starší než 24 hodín alebo PCR test nie starší než 48 hodín. Tie sú však platné len 10 dní, a tak sa v prípade dvojtýždňovej dovolenky v Chrorvátsku musíte otestovať ešte raz na mieste.

Grécko sa otvára aj pre nezaočkovaných po 14. máji 2021. Avšak to ruší len povinnú 7-dňovú karanténu a stále platí, že budete potrebovať negatívny PCR test, nie starší než 72 hodín. Na Sardíniu zaočkovaným postačuje potvrdenie o úplnom zaočkovaní, inak budete potrebovať negatívny, najviac dva dni starý, PCR test a online registrácia. Na Cypre to majú zaočkovaní len o niečo málo ľahšie, keďže sa na nich nevzťahujú cestovné obmedzenia po krajine ani povinnosť testovania pred odletom do krajiny. Nezaočkovaní musia mať negatívny PCR test, nie starší než 72 hodín. Avšak najskôr 24 hodín pred odletom sa musia úplne všetci zaregistrovať a po príchode prejsť ďalším povinným testovaním. Následne je nutná izolácia na Cypre, až kým vám nepríde potvrdenie o negatívnom výsledku testu. Aj na vstup do Turecka potrebujete online registráciu a mať k dispozícii formulár pre miestnych úradníkov či políciu, aby ste sa vyhli pokutám. Okrem toho majte so sebou negatívny PCR test nie starší než 72 hodín.

Čo po návrate z dovolenky na Slovensko

Foto: Getty Images Hungary

Iné je to pri návrate, keď sa musíte zaregistrovať a hneď po príchode ísť do izolácie alebo na testy. Ak sú testy negatívne, môžete fungovať bez problémov naďalej bez izolácie. Ak sa nechcete testovať, čaká vás 14-dňová domáca izolácia. To platí pre návrat z krajín EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo Veľkej Británie a Severného Írska a aj pre zaočkovaných. Tí navyše musia byť 2 týždne po druhej dávke mRNA vakcíny (Moderna, Pfizer/BioNtech) alebo 4 týždne po vektorovej vakcíne (AstraZeneca).

Ak nie ste zaočkovaní, musíte po registrácii a návrate zostať 8 dní v izolácii a následne až môžete ísť na test. Ak bude negatívny, môžete izoláciu ukončiť. Ak nepôjdete na test, opäť platí celá 14-dňová dĺžka izolácie. Výnimku z testovania majú deti do 10 rokov, ktorým sa končí karanténa spolu s osobami, s ktorými žijú v spoločnej domácnosti.

Ak teda zvažujete cestovať, situácia sa veľmi mení s postupom očkovania a postupným uvoľňovaním opatrení v jednotlivých krajinách, ako aj u nás na Slovensku. Preto vždy sledujte aktuálne dianie, ktoré je veľmi živé a neustále sa mení.

AMI MÉG ÉRDEKELHET