Letný turizmus v Liptove a Tatrách takmer na predcovidových číslach

Oblastné organizácie cestovného ruchu v dvoch najpopulárnejších slovenských destináciách – v Tatrách a na Liptove – hlásia úspešnú letnú dovolenkovú sezónu.

Foto: OOCR Liptov / Marek Hajkovský

Okrem hlavného mesta láka Slovensko letných turistov najmä pod Tatry. V liptovskej a tatranskej kotline a okolitých horách sú s letnou sezónou spokojní. Domácemu turizmu výrazne pomohli rekreačné poukazy a narástli aj čísla turistov z Čiech či Poľska.

Rastúce číslo osobonocí, menej ľudí v reštauráciách

Foto: OOCR Liptov / Marek Hajkovský

Podľa informácií z oblastných organizácií cestovného ruchu (OOCR) na Liptove a v Tatrách sa počet prenocovaní dostal v priemere na číslo 3,1. V predcovidovom roku 2019 to bolo 3,2 na Liptove a 3,5 v Tatrách. Medziročne počet prenocovaní narástol v Tatrách o 8% a na Liptove o 9%. Trvale pomáhajú aj rekreačné poukazy, pričom niektoré ubytovacie zariadenia na Liptove potvrdili, že takíto slovenskí hostia tvorili až polovicu ich tohtoročnej letnej klientely.

Odkiaľ chodia turisti do Tatier a prevládajúce trendy

Foto: OOCR Vysoké Tatry

Tradične najsilnejšou klientelou na našich horách sú „domáci“. Slováci tvorili asi 60% všetkých návštevníkov Tatier a Liptova. Spomedzi zahraničných zas celú polovicu tvorili ľudia z Čiech, no nárast bol citeľný aj pri poľskej klientele. Jednoznačne sa potvrdzuje trend rezervácie pobytov na poslednú chvíľu, čo možno pripísať aj rozhodovaniu ľudí podľa aktuálneho počasia. Rovnako zaregistrovali organizácie aj trend, kedy ľudia volia ubytovania s kuchynkou namiesto chodenia do reštaurácií, čo dokáže rodinný rozpočet výrazne odľahčiť počas niekoľkodňovej dovolenky v slovenských horách.

Foto: OOCR Vysoké Tatry

Údaje, ktoré OOCR poskytli ešte nie sú kompletné a vykazujú len čísla za júl, no podľa údajov ešte nepotvrdených zo Štatistického úradu mal august rovnakú tendenciu. Do polovice septembra ešte panovalo pekné počasie a mnohí ľudia posilnili turistický ruch v Tatrách a na Liptove svojou dodatočnou návštevou. Ak vyjde počasie a „babie leto“, jesenná turistika a pobyty bez preplnených severských destinácií ešte stále lákajú za dobrodružstvom v našich najznámejších destináciách, kým sa turistické chodníky pre zimnú uzáveru 1.11.2023 opäť nezatvoria.

AMI MÉG ÉRDEKELHET