Voňavý zelený koberec

S prichádzajúcim letom sa začína obdobie mäty. Ak chodíte na prechádzky do lesa, alebo máte za domom záhradku, možno vám udrie do nosa pepermintová vôňa. Krásne zelené listy majú všestranné použitie v kuchyni a okamžite dodajú jedlu či nápojom viac chuti, farby a najmä lahodnej vône.

Foto: Shutterstock

Mätu môžete pridať do sviežich letných šalátov, do dezertov, do smoothies alebo si len tak hodiť pár lístkov do vody. Mäta tiež dodá fantastický šmrnc letným kokteilom a v najhorúcejšom lete vás určite schladí mätová zmrzlina. Mäta je nenáročná na pestovanie a pomáha ochladzovať telo, zmierňovať bolesť, napraví vám trávenie, uľaví od bolesti hlavy a svalov.

Mätová zmrzlina 

Ak máte radi zmrzlinu a k tomu máte kopu čerstvej mäty, vyrobte si vlastnú mätovú zmrzlinu. Buď si mätu vylúhujete v smotane, cez noc necháte v chladničke a na druhý deň mätu scedíte a mätovú smotanu vyšľaháte, alebo si mätu posekáte nadrobno a zmixujete s trochou šľahačky a potom pridáte do už hotovej zvyšnej vyšľahanej šľahačky. V oboch prípadoch zmiešajte obsah s plechovku sladeného kondenzovaného mlieka a štipkou soli a znova zašľahajte. Kto má chuť, pridá nasekanú horkú čokoládu alebo čokoládové lupienky a dáte zamraziť.

Mätové kocky ľadu

Foto: Pexels

Ak patríte medzi tých, ktorým v mrazničke nesmie chýbať ľad, posuňte ho na vyšší level. Výroba mätových kociek je jednoduchá a spestrí vaše letné nápoje. Stačí naliať polovičné množstvo vody do zásobníkov na ľad a do každého vložiť lístok mäty. Nechajte zamraziť tak, aby list držal na mieste, a potom nalejte viac vody, kým sa zásobník celý nenaplní. Znova zamrazte a hotovými kockami odzdobte vaše nápoje.

Mätová limonáda

Foto: Pixabay

Na jej prípravu vám budú stačiť iba 3 ingrediencie. Odšťavte si citróny, pridajte cukor, mätu a zalejte vodou. Tento základný recept si môžete variovať pridávaním ingrediencií. Výborne chutí s malinami, jahodami alebo levanduľou. Limonádu si môžete pripraviť aj perlivú. Stačí použiť namiesto vody minerálku alebo vyskúšajte mätový Arnold Palmer, zmiešajte 6 polievkových lyžíc limonády s 1 šálkou ľadového čaju.

Mätový kokteil

Foto: unsplash

Ak hľadáte miešané nápoje na večerné posedenie s priateľmi, ktoré sú osviežujúce a majú sviežu chuť, mätové koktaily len ťažko porazíte. Kto by nepoznal mojito, huga či margaritu. Vyskúšajte však pridať do limetkovej šťavy, trochu cukru, mäty, ginu a zázvorového piva. Získate intenzívny, korenistý drink. Ak máte chuť na niečo sladšie, v mixéri zmiešajte mrazené jahody, mätu, limetku, sódu a vodku. Na zdravie!

AMI MÉG ÉRDEKELHET