Letné vlakové dobrodružstvá na Slovensku

Ak sa aj vám zrušili sny o zahraničnej letnej dovolenke najnovšími opatreniami, je čas na plán B doma, na Slovensku. Skúsiť niečo iné môžete aj napríklad tým, že zoberiete ruksaky či bicykle a vyrazíte na výlet vlakom. Tohtoročná letná ponuka je obzvlášť pestrá.

Foto: Trnavský kraj zážitkov

Len nedávno sme obdivovali vlakovú veľmoc Švajčiarsko za ich horské železnice. No aj naprieč Slovenskom vedú úchvatné železničné trate, ktoré vás dostanú na turisticky atraktívne miesta. Naviac spoznáte Slovensko tak, ako z ciest nemôžete – s nerušeným výhľadom a inej perspektívy. Mnohé z letných vlakov Slovenska pritom jazdia na tratiach, kde inak osobné vlaky už ani nepremávajú, a tak máte v lete 2021 unikátnu príležitosť, aká sa už nemusí opakovať.

Letné vlaky naprieč Slovenskom

Foto: ZSSK

Mnohé z letných vlakov na Slovensku ponúka národný dopravca, iné sú v réžii regiónov a ich partnerov.

Vlak, to nie je len dopravný prostriedok za štúdiom alebo prácou. Vlaky sú najekologickejším spôsobom dopravy po súši a dočasné letné vlaky roku 2021 vás zavedú nielen na historické úzkorozchodné trate, ale aj na miesta, kde inak stretnete len nákladné vlaky či sporadické vlakové spojenie. Ponuka je pestrá po celej krajine.

Cykloturistický Záhoráčik

Foto: Bratislavský samosprávny kraj

Na cyklovýlet vlakom sa môžete vybrať priamo z hlavného mesta. Každý prázdninový víkend sa až do 19. septembra z hlavnej stanice vypravia tri páry cyklovlakov Záhoráčik na svoju cestu cez Devínsku Novú Ves, Devínske Jazero a Zohor do Plaveckého Podhradia. Odtiaľ si už môžete dopriať výstupy či cyklovýlety do Malých Karpát a okolia.

Výletný vlak Pálfy

Foto: Trnavský kraj zážitkov

Z Bratislavy, no i z Nového Mesta nad Váhom, vyrazí do sídla Pálffyovcov, zámku Smolenice, historický vlak niekoľkokrát behom tohto leta. Jednodňový výlet si tak môžete spestriť nielen návštevou zámku, ale aj jaskyne Driny a smelo môžete ochutnať aj malokarpatské vína, keďže už nepadne otázka „kto bude dnes šofér".

  • Dni jázd z Bratislavy: 17. júla, 21. augusta, 4. a 11. septembra 2011
  • Odjazdy z Bratislavy: 8.30
  • Odjazd zo Smoleníc: 17.40
  • Dni jázd z Nového Mesta nad Váhom: 24. júla a 14. augusta
  • Odjazdy z Nového Mesta nad Váhom: 8.45
  • Odjazd zo Smoleníc: 17.40
  • Viac info: https://www.krajzazitkov.com/sk/vyletne-vlaky/

Za Štefánikom do kopaničiarskeho regiónu

Foto: Trnavský kraj zážitkov

Malokarpatský región môžete prejsť celý až po Brezovú pod Bradlom. K Štefánikovej mohyle, na pomedzí Myjavskej pahorkatiny, vás dopraví historický vlak s divadelným programom. Pristúpiť môžete aj v Pezinku, Trnave či Jablonici.

Korýtkom k Zápalkárni

Foto: VisitLiptov.sk

Už štvrtý rok sa môžete vydať špeciálnym cyklovlakom Korýtko aj zo stanice Ružomberok, odkiaľ sa za euro dostanete v hodinovom takte do stanice Zápalkáreň, ktorá leží južne od mesta v smere na Donovaly. Odtiaľ sa môžete vybrať po trase bývalej železničky do Korytnice, ktorá je dnes cyklotrasou. Vyhnete sa tak najrušnejšiemu centru mesta a budete mať o zážitok viac. Vlaky premávajú počas všetkých prázdninových víkendov.

Zo Zvolena do Zvolena aj Banskej Štiavnice

Foto: Getty Images Hungary

Do romantickej Banskej Štiavnice sa vydajte toto leto romanticky - vlakom.

Fanúšikovia železníc, ale aj nádhernej prírody samotného srdca Slovenska si môžu užiť aj okružné jazdy so začiatkom a koncom vo Zvolene. Vydať sa môžete po „slovenskom Semmeringu," cez hlboké lesy a stúpania do Kremnice a následne do stanice Diviaky na Turci. Odtiaľ vás povedie trasa späť okolo Harmaneckej jaskyne a cez Banskú Bystricu opäť do Zvolena. Na žiadnej inej trase neprekonáte toľko tunelov ako práve tu. Víkendové vlaky budú jazdiť až do 18. septembra.

  • Odjazdy zo Zvolena cez Kremnicu: 8.25 a 14.19
  • Odjazdy zo Zvolena cez Banskú Bystricu: 9.25 a 13.25

Ak sa v štandardné dni chcete dostať vlakom do romantickej Banskej Štiavnice, musíte prestúpiť v Hronskej Dúbrave. Cez prázdniny to však ide aj inak. V dvojhodinovom takte sem totiž cez víkendy a štátne sviatky premávajú priame vlaky až zo Zvolena.

  • Odjazdy z Banskej Štiavnice: od 8.04 do 22.04 v dvojhodinovom takte
  • Odjazdy zo Zvolena: od 9.06 do 21.06 v dvojhodinovom takte

Viac info: https://www.zssk.sk/letne-vlaky/

Z Košíc do Dobšinej, Slavošoviec, Muráňa či na Horehronie

Foto: Getty Images Hungary

Ani z východoslovenskej metropoly nebudete o sezónne vlaky ukrátení. Vybrať sa môžete priamym spojom k Dobšinskej ľadovej jaskyni, Breznu a Čiernohronskej lesnej železnici či až do Banskej Bystrice. Vlak vyráža z Košíc o 8.12 a z Banskej Bystrice o 13.31. V sobotu jazdí z Košíc a v nedeľu z Prešova.

Objaviť môžete aj Gemer. Vlak, ktorý vyráža z Košíc o 7.50 ráno, vás dovezie do Dobšinej (napríklad na zámok Betliar), Slavošoviec (napríklad za Ochtinskou aragonitovou jaskyňou) alebo do Muráňa (Národného parku Muránska planina).

Viac info: https://www.zssk.sk/letne-vlaky/

Z Prešova do Polonín aj Starej Ľubovne

Foto: Severovychod.sk

Objavte bukový prales Polonín ekologicky a dovezte sa k nemu vlakom.

Bicykle so sebou vezmite aj na letných výletoch vlakom z Prešova. Tie, ktoré vyrážajú o 7.50 a 12.35 vás zavedú až do Humenného, Sniny a Stakčína a unavených z bicyklovania v Poloninách vás vezmú späť zo Stakčína o 10.02 alebo 16.02.

Región Šariša objavíte spoza okna vlaku aj s víkendovými vlakmi s odjazdom z Prešova o 7.52 a 15.42 jazdia cez Plaveč do Starej Ľubovne. Spoznajte tunajší hrad a vráťte sa vlakmi o 10.58 alebo večerným o 17.58.

Viac info: https://www.zssk.sk/letne-vlaky/

K Spišskému hradu aj do Levoče

Foto: LTE

Spiš si svoje regionálne trate „opráši" podobne ako iné regióny Slovenska. Zo Spišských Vlách sa dostanete do Spišského Podhradia za objavovaním Spišského hradu každý víkend až do 5. septembra. Dvojhodinový takt sa začína o 10.17 a končí sa o 18.17, pričom spod hradu vlaky odchádzajú každé dve hodiny od 9.26 do 17.26.

Viac info: https://www.lte-group.eu/de/Home/SK.htm

A ani pamiatky Levoče nezostanú bez koľajových turistov. Okrem Levočskej púte ani tu štandardne vlaky nejazdia, avšak víkendové prázdninové vlaky tu budú jazdiť až do 18. septembra. Vydajte sa za pamiatkami Levoče pod štatútom UNESCO s početnými spojmi zo Spišskej Novej Vsi:

  • Odjazdy zo Spišskej Novej Vsi: 7.47, 9.27, 10.09, 11.27 až 19.27 v dvojhodinovom takte
  • Odjazdy z Levoče: 8.14, 9.48, 10.30, 12.14 až 20.14 v dvojhodinovom takte
  • Viac info: https://www.zssk.sk/letne-vlaky/

Vlakom na prázdninový výlet do Poľska

Múzeum ľudového stavebníctva je 3. najväčší skanzen v Európe a najväčší v Poľsku.

Na hrad v Starej Ľubovni prídete letným vlakom z Prešova, ako aj z Popradu. Beliansky expres, vyrážajúci z Popradu o 7.32 a 15.18 vás dovezie do Kežmarku či Starej Ľubovne, kde vás bude čakať aj prípojný autobus k Ľubovnianskemu hradu. Pokračovať môžete až do pohraničnej stanice Muszyna, kde po prestupe a ďalšej jazde objavíte poľské kúpeľné mestečko Krynica Zdrój. Z Muszyny sa vlak vracia o 9.53 a 17.56.

Z Medzilaboriec, mesta Andyho Warholu, sa cez prázdninové piatky, soboty a nedele zveziete aj do poľského mesta Sanok vlakom, ktorý vyráža o 10.31 (takže stihnete aj prípojový vlak, ktorý sem príde z Humenného). Po ceste môžete vystúpiť v Lupkove a objaviť úzkorozchodnú lesnú železnicu Bieszcsady. A ak ste doteraz nepočuli o Sanoku, tak vedzte, že práve tu sídli 3. najväčší skanzen v Európe a najväčší v Poľsku – Múzeum ľudového stavebníctva. Zámok na strmom brale a nádherné centrum mesta tu dopĺňa bronzová socha Dobrého vojaka Švejka. Vlak sa odtiaľto vracia o 15.45. Druhý pár vlakov je výhodný pre Poliakov, ktorí sa do Medzilaboriec dostanú skorým ranným vlakom až z Rzeszówa, kam sa vráti o desiatej hodine večer.

Viac info: https://polregio.pl/pl/oferty-i-promocje/oferty-miedzynarodowe/slowacja/

Najšpecifickejším na jazdy po koľajniciach je však stred Slovenska. A o nich napíšeme niečo viac už čoskoro.

AMI MÉG ÉRDEKELHET